Yaşam

Türk cerrahlar ‘metaverse’ destekli beyin ameliyatlarında önemli başarıya imza attı

Dünyada birçok merkezde uygulanmaya başlanan ve “metaverse” evrenin görüntülenmesiyle gerçekleştirilen beyin cerrahisi operasyonu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’nin özel olarak tasarlanmış ameliyathanesinde gerçekleştirildi. Beyin ve Sınır Cerrahisi Anabilim Dalı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Çağlar başkanlığında yürütülmektedir.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, hastanede yüksek teknoloji gözlükler ve karma gerçeklik uygulaması kullanılarak gerçekleştirilen beyin tümörü ameliyatını izledi.

Ünüvar, operasyon sırasında hastalıklı doku ve çevre dokuların üç boyutlu görüntüsünün üst üste bindirilmesine olanak sağlayan “VR gözlüğü”nü deneyimledi ve ardından basına açıklama yaptı.

Cumhuriyet döneminin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uygulanan tanı ve tedavi tekniklerinin ileri dünya standartlarında olduğunu belirten Ünüvar, ameliyathanelerin 2 yıldır yenilenme sürecinde olduğunu anlattı.

Sanal gerçeklik kullanılarak görselleştirilen beyin cerrahisinde de yüksek teknolojinin kullanıldığını belirten Ünüvar, “Ülkenin en iyi kliniklerinden biri olan İbni Sina Hastanesi’nin beyin cerrahi bölümünde gerçekleştirilen bu ameliyatlarda kullanılan yüksek teknoloji, Türkiye ile buluşuyor. kaliteli akademisyenler.” söz konusu.

Bu teknolojinin hastalara tanı ve tedavide değerli fırsatlar getirdiğini, yeni cerrahların yetişmesine de katkı sağladığını anlatan Ünüvar, “Bu teknoloji kullanılarak yapılan ameliyatlarda eğitim, tedavi ve teknoloji kullanımı açısından 3 önemli nokta sağlanıyor.” dedi.

Üniversite yönetimi olarak akademisyenlere en iyi imkanları sağlamaya çalıştıklarını anlatan Ünüvar, ameliyatları gerçekleştiren cerrahlara teşekkür etti.

Ameliyatta en uygun yolu gösterir

Üniversiteye teknolojiyi kazandıran Prof. Dr. Şükrü Çağlar, beyin cerrahisi alanında teşhis ve tedavi alanındaki son fırsatları yakalamaya çalıştıklarını söyledi.

Kliniklerindeki bilim adamlarının Türkiye’de birçok ilki gerçekleştirdiğini, aralarında Prof. yeniliklerin açığı.Beyin gibi son derece karmaşık ve birçok yapısını hala çözemediğimiz bir dünyada önce navigasyon cihazları yardımcı oldu.Sonra tomografi.Yücel Kanpolat ilk ameliyatları onunla birlikte yaptı.” bilgileri verdi.

Son adımda hastanın MR görüntülerinden oluşturulan üç boyutlu manzaraları ameliyat sırasında karma sanal gerçeklik teknolojisi ile birlikte kullandıklarını belirten Çağlar, bu teknoloji ile gerçekleştirdikleri ameliyatları şöyle anlattı:

“Beyin ameliyatlarında en değerli amaç sadece hastalıklı dokuyu alıp beynin geri kalanına zarar vermemek. Bunun için en doğru yolu gösteren bu teknoloji bize uygun bir hazırlık süreci sunuyor. Özel VR gözlükleri sayesinde beyindeki hastalıklı doku ve damarların üç boyutlu görüntüsünü görebiliyoruz.Gerçek hastanın görüntüsü ile üst üste getiriyoruz ve izlenecek yolu daha uygun hale getiriyoruz. İleride sanal gerçeklik görüntülerini hastanın organlarına indirgemeyi hedefliyoruz.”

Bu teknolojiyi kullanarak çeşitli ameliyatları ameliyatta büyük zorluklarla başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Çağlar, “Küçük bir çocuğun omurilik eğriliği ameliyatını bu teknoloji ile gerçekleştirdik. Omurgada yer alan tümörün yayılması ameliyatı neredeyse imkansız hale getirdi. Bu teknoloji. Ameliyatta büyük kolaylık sağladı ve hasta sonunda durma noktasına geldi.” sözlerini kullandı.

Bir basın mensubunun “metaverse” evreninde görüntülerle yapılan bu ameliyatların avantajlarına ilişkin sorusu üzerine Çağlar, “Bu teknoloji ile beynin bize hazırladığı sürprizleri, adeta bir navigasyon cihazı gibi bize yol gösterecek şekilde görebiliyoruz. .Böylece bir cerrah olarak beyinde dolaşıp hastalıklı dokuyu görme şansına sahip olur.” söz konusu.

Şükrü Çağlar, son olarak muayenehanelerinde 50 yaşındaki kadın hastaya beyin tümörü ameliyatı yaptıklarını belirterek, yeni doğan bebeklere en zor beyin ameliyatlarının bile başarıyla yapılabileceğini sözlerine ekledi.

İlk ameliyat 25 yaşındaki hastaya yapıldı.

Metaverse dünyası, gerçek hayatın bilgisayar ekranında ya da sanal gerçeklik gözlüğüyle simüle edilmesi olarak da tanımlanır.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sınır Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından geçtiğimiz yıl Türkiye’de ilk kez 25 yaşındaki hastaya karma artırılmış gerçeklik teknolojisi ile beyin tümörü ameliyatı başarıyla uygulandı. Bu yöntemle yapılan ameliyatlarda, beyinde çıplak gözle görülemeyen cilt, kemik ve zar altı bölgeleri ameliyat sırasında görünür hale getirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu