Sağlık

Mesane Bataryası Hakkında En Sık Sorulan 5 Soru!

Halk arasında ‘mesane pili’ olarak bilinen ‘sakral sinir uyarımı’, mesane ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyen sınır sistemindeki problemlerin tedavisini sağlamak için uçları elektriksel formüllerle uyarma mantığına dayanan bir formüldür. Deri altına yerleştirilen pil aracılığıyla gönderilen elektrik sinyalleri, sınır demetini uyararak sorunlu mesane ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. Bu sayede çeşitli tedaviler denenmesine rağmen sonuç alınamayan birçok sağlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Acıbadem International Hospital Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sabri Aydın,   Mesane pili sisteminden özellikle trivalan sağlık sorunlarında değerli kazanımlar elde edilebileceğini belirterek, “Bu yöntem, yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltabilen mesane disfonksiyonu, erektil disfonksiyon ve pelvik ağrıda yüksek fayda sağlayabilir. Birçok hasta ilaç ve botulinum toksin uygulaması gibi başarısız sağlık problemlerinde mesane pili ile tedavi edilebilmektedir. Örneğin bu yöntem sayesinde idrarını boşaltamama probleminde kalıcı sonda tedavisine gerek kalmaz, pil tedavisi sonrasında hastalar bir takım egzersizlerden sonra kendi kendilerine idrar yapabilirler. Ayrıca analizi yapılmamış birçok hastalığın tedavisinde kullanılan mesane pili, neredeyse hiç yan etkisi olmayan tamamen geri dönüşümlü bir formüldür.” diyor.

Mesane pili tedavisinin amacı nedir?

Omurilik, omurga adı verilen kemiksi bir yapı içinde sonlandıktan sonra, omurilik sıvısı içinde birer salkım üzüm şeklinde sınır lifleri halinde vücudun her iki yanına dağılır. Bazı sınır lifleri sakrum adı verilen kokeksin içine girerek çeşitli bölgelere dağılır. Bu sınırlar; Mesane (mesane), anal sfinkter, penis, vajina ve pelvise ulaşarak bulundukları bölgelerin fonksiyonlarını üstlenirler. Bu bölgelerdeki sinyallerde bir sorun olduğunda; İdrar yapmada zorluk, erektil disfonksiyon ve pelvik ve vajinal ağrı gibi değerli problemler vardır. Mesane pili tedavisinde sınırlar uyarılarak bozulan sinyallerin düzeltilmesi ve bunun sonucunda hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen şikayetlerin ortadan kaldırılması amaçlanır.

Mesane bataryası hangi problemlerde uygulanır?

Hastaya ilaç ve botulinum toksini gibi farklı tedaviler uygulanmış olmasına rağmen sorunun düzelmediği durumlarda sakral sınır uyarımı yöntemi kullanılmaktadır. Beyin ve Sınır Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sabri Aydın, mesane pilinden oldukça başarılı sonuçlar alınan sağlık sorunlarını şöyle anlatıyor:

mesane disfonksiyonu: Nörojenik mesane denilen ve mesane kaslarının düzgün çalışamaması sonucu gelişen idrar yapamama, sık idrara çıkma ve idrar kaçırma gibi durumlarda

Pelvik ve vajinal ağrılar:Kadınlarda pelvik bölgede gelişen kanser, kadınlarda tekrar nedeni bulunamayan kronik pelvik ağrı gibi çeşitli hastalıklara bağlı pelvik ve koksiks ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmada.

Erektil disfonksiyon:Özellikle genç erkeklerde nedeni bulunamayan sertleşme sorunu ya da hastalık sonrası

Mesane pilinin süresi ne kadardır?

Günümüzde şarj edilebilir pillerin ömrü sorunsuz bir şekilde 15 yıla kadar uzatılabilmektedir. Haftada bir ya da iki kez yarım saatlik şarj ile hastalar çok rahat bir şekilde günlük hayatlarına devam edebiliyor. Batarya ayarları ameliyattan sonra doktor kontrolünde 2-4 haftalık bir sürede yapılır. Ameliyat sonrası sağlanan kontrol cihazları sayesinde hastalar uyarıları kendileri ayarlayabilir ve istedikleri zaman pili açıp kapatabilirler.

Mesane pili ameliyatı nasıl yapılır?

Sakral sınır uyarımı lokal anestezi altında iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşamada; Elektrotlu röntgen altında hastanın kuyruk sokumuna özel bir iğne ile girilerek pelvise ulaşılır. Test sinyallerini takiben mesane ve bağırsaklara uzanan sınır demetine kalıcı bir elektrik kablosu yerleştirilir. Elektrodun ucu bir orta kontak kablosu aracılığıyla dışarı çekilir ve kesintili olarak harici bir bataryaya bağlanır. Bu işlem ile elektrotun pil aracılığıyla gönderdiği sinyaller sakral sınırı uyararak mesane ve bağırsakların fonksiyonlarını düzenler. İşlem sonrası hasta taburcu edilerek test süresine alınır. 7-10 günlük test aşamasında hastanın şikayetlerinde düzelme olursa kalça bölgesinde cilt altında oluşturulan ve dışarıdan görünmeyen bir cebe lokal anestezi altında 2,5 santimetrelik bir pil yerleştirilir. Akü daha sonra ilk çalıştırmada yerleştirilen elektrik kablosuna kalıcı olarak bağlanır. Ameliyattan sonra hasta aynı gün taburcu edilir ve günlük hayatına geri döner.

Yöntemden herkes yararlanabilir mi?

Mesane pili ameliyatı sağlık sorunu olmayan (örneğin kronik bir hastalığı olan ancak enfeksiyon riski taşımayan, kalp pili olmayan) ve psikiyatrik sorunu olmayan her hastaya uygulanabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haber-pervari.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu