Yaşam

“Oyun Yazarları Atölyesi”nin Yeni Konuğu Almanyalı Yazar Viola Hasselberg

Romandan Sahne Uyarlamaları Üzerine Yöntemler

İBB Kent Tiyatroları Çağdaş Şov Sanatları Merkezi’nin (ÇGSM) düzenlediği oyun müellifliği atölyelerinin yeni konuğu, Münchner Kammerspiele’de Genel Sanat Direktörü Yardımcısı ve Başdramaturg olarak vazife yapan Viola Hasselberg olacak.

Müncher Kammerspiele ve İBB Kent Tiyatroları ÇGSM işbirliğiyle 1, 2 Aralık 2022 tarihlerinde 10:00-15:00 saatleri ortasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleştirilecek atölye, “Romandan Sahne Uyarlamaları Üzerine Yöntemler” başlığını taşıyor.

Viola Hasselberg, bu alanda gerçekleştirdiği kendi tecrübelerinden örneklemelerle sıkça kullanılan teknikleri aktarırken uyarlama ismine oluşturulmuş birtakım stratejileri atölye iştirakçileriyle uygulamalı çalışmalar yaparak gösterecek. Vereceği iki günlük atölyede profesyonel olarak alanda çalışmaları olan oyun müellifleri, dramaturglar ve direktörlerle buluşacak.

Hasselberg, muharrirlerin romanlarını sahneye taşınması sürecinde direktör ve oyuncularla etkin olarak hem uyarlıyor, hem de dramaturgi çalışmaları yürütüyor. 1 ve 2 Aralık günleri, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gerçekleşecek buluşmada, iştirakçiler Kafka’nın “Dava” ve “Amerika” metinlerinden birtakım kısımlar üzerinden sahne uyarlamaları üzerine çalışmalar yapacaklar.

Atölye; Oyun Müelliflerini, Direktörleri ve Müellif Adaylarını Bekliyor

İBB Kent Tiyatroları Çağdaş Şov Sanatları ÇGSM’nin Müncher Kammerspiele işbirliğiyle organize ettiği bu atölye, “Şehir Yazarlarını Arıyor” projesine dahil olan iştirakçilerle birlikte, davet yöntemi çağırılan genç jenerasyon oyun muharrirleri, direktörler ve katılmak isteyen öteki muharrirlerimiz ve yönetmenlerimizle gerçekleştirilecek. Sonlu sayıda kontenjanda profesyonel alanda oyun müellifliği ve direktörlüğü konusunda tecrübesi olan kurum dışından iştirakçilerin da müracaatlarına açık. Katılmak isteyenler, 28 Kasım Pazartesi 16:00’ya kadar kısa özgeçmişleri ve oyun müellifliği tecrübeleri ile birlikte [email protected] adresine başvurabilirler.

Viola Hasselberg

1968 yılında Bonn’da doğdu. Hildesheim Üniversitesi’nde Uygulamalı Tiyatro Çalışmaları, Müzik ve Siyaset Bilimi tahsili gördü. Bunu, Polonya’da bir yıllık araştırma bursu izledi. Bağımsız tiyatro topluluğu ASPIK’te oyuncu ve direktör olarak çalıştı. 1999 yılından itibaren Luzerner Tiyatrosu ve Schauspiel Hannover’de dramaturg ve direktör olarak çalıştı. 2006-2017 yılları ortasında Theater Freiburg’da tiyatro kısmının sanat direktörlüğünü yaptı. Bu tiyatroda, Barbara Mundel ile işbirliği içerisinde, “Geleceğin Tiyatrosu”nu yaratmak için kentle güçlü bir sanat ağı kurdu ve kıymetli sanatsal temaslar geliştirdi. Ayrıyeten İstanbul’dan sanatkarlarla da devam eden bir paydaşlık kurdu. 2020’den bu yana Münchner Kammerspiele’nin Baş Dramaturgu ve Genel Sanat Direktör Yardımcısı olarak çalışmaktadır.

Viola Hasselberg’in sahne için yaptığı uyarlamalar ortasında Kafka’dan “Amerika” ve “Dava”, Hans Fallada’nın “Herkes Tek Başına Ölür”, Michel Houellebecq “İtaat”, Goethe’den “Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları”, Thomas Bernhard’dan “Soğuk” başta olmak üzere daha birçok roman yer alıyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu