Haber

İran Cumhurbaşkanlığı Şefi: Tecrit ülkelere karşı bir savaştır

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, tecridin ülkelere karşı bir savaş olduğunu, yaptırımların halkı boyun eğdirmek için bir araç olarak kullanıldığını söyledi.

Resmi ziyarette bulunduğu Venezuela’da Devlet Lideri Nicolas Maduro ile görüşmesini tamamlayan Reisi, Venezuela merkezli Telesur kanalına değerlendirmelerde bulundu.

Şef, Venezuela ile ikili ilişkilere, ABD yaptırımlarına ve nükleer anlaşmalara atıfta bulundu.

Reisi, Venezuela ile güçlü siyasi, ekonomik ve sosyal bağlara sahip olduklarını belirterek, iki ülke arasındaki ticarette takas yapma kapasitelerinin yüksek olduğunu ve ilişkilerin büyümesi için bugüne kadar iyi işler yaptıklarını söyledi.

Telesur’un eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Venezuela’daki ekonomisine ilişkin sorusuna yanıt veren Reisi, “Amerikalılar o bölgede küresel çıkarlarının peşindeler ve hegemonyalarını empoze etmek istiyorlar. Trump’ın söylediği ABD’nin bir gerçeği, bu gerçekle ilgili. petrol rezervlerini gasp edip yağmalıyorlar. Ayrıca Venezüella’nın rezervlerini de yağmalamak istiyorlar.” söz konusu.

“Kendi kendimize yetmemizi ve ihracat yapmamızı istemiyorlar”

ABD’nin politikasına uymayan ülkelere yaptırım uyguladığını savunan şef, “Tecrit ülkelere karşı bir savaştır. Eskiden askeriydiler, şimdi yaptırımları halkı boyun eğdirmek için bir araç olarak kullanıyorlar. Yapıyorlar. bağımsız, kendi kendine yeten ve ihracatçı olmamızı istemiyor.” değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin Irak ve Afganistan gibi birçok ülkede verdiği tahribatı hatırlatan Reis, ulusların içişlerine saygı duyulması gerektiğini ve kendi ülkesinin içişlerine müdahale etmek isteyen bir “şer ekseni” olduğunu söyledi. .

Reisi, tek taraflılığın sona ermesi ve çok kutuplu bir dünyanın inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

nükleer enerji görüşmeleri

Nükleer enerji kullanımına ilişkin soruya da yanıt veren şef, “Biz bütün taahhütlerimizi yerine getirdik ama Amerikalılar bunlara saygı göstermedi, Avrupalılar da taahhütlerini yerine getirmedi. Taahhütlerini yerine getiren tek ülke İran oldu. İran’ın nükleer faaliyetlerinin barışçıl olduğunu ve asla nükleer silah peşinde koşmadığını her zaman söyledik. Soruşturmalar İran’ın nükleer silah peşinde olmadığını kanıtladı ama ne yazık ki ne Amerikalılar ne de Batı sözlerini tutmadı.” sözlerini kullandı.

haber-uzunkopru.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu