Haber

Türkiye Çevre Haftası, “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasıyla kutlanacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek ve 5 Haziran’da başlayacak Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında 7’den 7’ye herkese deniz kirliliğinin önlenmesi ve kıyı alanlarının korunmasının önemi anlatılacak. 81 ilde 70.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 21 Mayıs 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Türkiye Çevre Haftası”ndan bahseden Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca 81 ilde yapılacak etkinliklerin esasları ve esasları belirlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum imzasıyla 81 il valiliği ve Bakanlık İl Müdürlüklerine gönderilen genelgeye göre, denizlerin ve doğal çevrenin korunması, denizlerin işlenmesi ve iklim değişikliği bağlantısı, 5-9 Haziran Türkiye Çevre Haftası kapsamında 81 ilde denizler ve iklim değişikliği bağlantısı, denizlerin ve denizlerin kıyı şeridinin korunması. Alanların ve arazi ile ilişkisinin çevre boyutuyla ele alınması ve kirlilikten korunması gerektiği vurgulanacaktır.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri “SKA-14 Suda Yaşam” ve Uluslararası Okyanus Bilimleri On Yılı’na katkı sağlayacak Çevre Haftası etkinlikleri “Temiz Deniz, Temiz Dünya” temasıyla kutlanacak.

Depremzedeler adına denize saygı çelengi bırakılacak.

Eş zamanlı olarak 5 Haziran’da kıyı şeridi olan illerde denizde ve uygun su yüzeylerinde başta belediye yöneticileri olmak üzere tüm vatandaşların katılımıyla depremden etkilenen tüm vatandaşların adlarına ve anılarına saygı çelengi bırakılacak. olmayan illerde.

Etkinliklerin mümkün olduğunca deniz, göl ve nehir kıyısı gibi su ile etkileşim içinde olan alanlarda, bunun mümkün olmadığı yerlerde millet bahçelerinde temasına uygun biçimde yapılması sağlanacaktır.

Denize kıyısı olan illerde kıyı ve deniz kirliliğinin önlenmesi için çeşitli etkinlikler düzenlenecek, diğer illerde ise kentin doğal çevresine kıyasla çevre kirliliğine dikkat çekilecek, çevrenin önemine dikkat çekilecek. Dünyanın yaklaşık yüzde 70’ini oluşturan denizler anlatılacak.

Temiz Deniz ve Temiz Dünya temasıyla su sporları etkinlikleri düzenlenecektir. Yüzme, senkronize yüzme, kano ve kürek takımı müsabakaları, dalış gibi organizasyonlar şartların uygun olduğu illerde yapılacak.

Deniz çöpü avı başlıyor

Temiz, verimli ve sürdürülebilir denizler için balıkçılıkla ilgili kurum, kuruluş ve STK’larla istişare edilerek Çevre Haftası’nda belirlenen bir günde ve balıkçı barınağında balıkçıların katılımıyla deniz çöpü avcılığı başlatılacaktır. Bir günde ağırlıkça en fazla deniz çöpü toplayan ve ilk üçe giren balıkçı teknelerine çeşitli ödüller verilecek.

Toplanan deniz çöplerinden uygun olanlar etkinlik alanlarında sergilenecektir. Sıfır Atık Mavi kapsamında toplanan deniz çöpleri uygun bertarafa gönderilecektir.

Tüm denizler için, denizlere ulaşan atıkların ve deniz çöplerinin deniz yaşamı, flora ve fauna üzerindeki etkisini en hoş şekilde anlatan 3 farklı fotoğraf ödüllendirilecektir.

Çocuklar “deniz müfettişi” olacak

“Çevre müfettişleri artık deniz çevre müfettişleri” vurgusuyla çocuklara yönelik etkinlikler düzenlenecektir. Mavi Vatan kavramı, deniz kaynaklarının ülkenin zenginliği olduğu, omurgalarımızın denize bağlı olduğu çocuklara anlatılacak.

Bu kapsamda “Karasal Faaliyetlerden Kaynaklanan Deniz Kirliliği”, “Sıfır Atık Mavisi”, “Çöpsüz Bir Miras Bırakmak”, “Biyolojik Çeşitliliğin Korunması”, “İklim Dengesinin Korunması”, “Sağlıklı ve Verimli Denizler”.

Öğrenciler için yarışmalar yapılacak

“Temiz Bir Dünya İçin Denizlerimizi Temiz Tutalım” temasıyla hem deniz yüzeyine hem de denizin altına yönelik, çocukların ve lise öğrencilerinin dünyaya dikkatlerini çekmek için hayallerini ortaya çıkaracak bir ortaokul fotoğrafı. deniz; Ortaokul ve liselerde şiir ve kompozisyon yarışmaları yapılacaktır.

Kurumlar ve üniversitelerin ortaklaşa “çevre, deniz ve iklim temalı” çalıştaylar ve öğrencilere yönelik eğitim faaliyetleri düzenlemeleri teşvik edilecektir.

Toplumun deniz okuryazarlığının geliştirilmesinde, bilim insanlarının ve halkın buluşma noktaları oluşturularak bilgilendirme yapılacak, denizlerin doğru yönetilmesi, deniz ortamının bilimsel gerçek anlamda anlaşılması ile deniz ekosisteminin tehlikede olduğu anlatılacaktır. .

Denizlerin temiz tutulmasına dikkat çekmek, iklim değişikliği konusunda farkındalık yaratmak ve halk-deniz etkileşimini artırmak amacıyla kıyısı olan illerde, kıyısı olmayan bölgelerde ve kıyısı olmayan il merkezlerinde bisiklet seferleri düzenlenecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu