Haber

Somut Olmayan Kültürel Mirasımız: Hıdırellez

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) Türk Folkloru Bölümü ile İrtibat Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nün katılımıyla “Türk Dünyasında Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKUM) ve Hıdırellez” Uluslararası Sempozyumu düzenlendi. Açılış konuşmalarını EÜ TDAE Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ekici ile İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Selin Bitirim Okmeydan’ın ev sahipliğinde online olarak düzenlenen sempozyuma Hıdırellez geleneğinin yaşatıldığı birçok ülkeden Dr.

Metin Ekici, Türkiye’de Somut Olmayan Kültürel Mirasın korunması için değerli çalışmaların yapıldığını belirterek, “Türkiye bugüne kadar toplam 25 Somut Olmayan Kültürel Miras öğesini UNESCO listelerine kaydetti. Bunlardan altı tanesi kardeş ve komşu ülkelerimizle paylaştığımız SOKUM unsurlarıdır. Bu kalemlerden biri de 2017 yılında Bahar Şenliği Hıdırellez adıyla Türkiye ve Kuzey Makedonya ortak ENSTİTÜ kalemi olarak tescil ettirdiğimiz mirasımızdır. Hıdırellez, yeryüzünün hakimi olduğuna inanılan Hz. Hızır ile Hz. suların hükümdarı ol, yılda bir kez buluş. Hıdırellez baharın, bahar da bolluk ve bereketin habercisidir. Böyle bir günde doymak ve mutluluğumuzu paylaşmak hakkımız. Hıdırellez gerek Türkiye’de gerekse Balkanlar’da ve diğer coğrafyalarda yüzyıllardır kutlanmaktadır. Bu sempozyum “Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Hıdırellez’in Yansımalarının İncelenmesi ve Türk Dünyası İçin Sürdürülebilir Bir Model Önerisi” başlıklı proje kapsamında hazırladığımız bir etkinliktir. Projeyi hazırlayan Bağlantı Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selin Bitirim Okmeydan’a ve emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ederim. Sempozyumumuzda UNESCO Türkiye Ulusal Kurulu logosunu kullanmamıza izin vererek kurumsal kimliği ile bizlere destek olan Komite Başkanı Sayın Dr. Dr. Öcal Oğuz’a ve yönetim kurulu üyelerine şükranlarımı sunuyor, tüm Türk dünyasının Hıdırellez bayramını kutluyorum” dedi.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Adı ‘Bahar Şenliği Hıdırellez’. Ancak 2017 yılından bu yana Hıdırellez kutlamalarının Türk Dünyasındaki yansımalarını bütüncül bir şekilde inceleyen ulusal bir çalışmaya rastlamadığımız için bu projeyi gerçekleştirme kararı aldık. Projemizde Hıdırellez kutlamalarının yapıldığı Türkiye Cumhuriyeti ve 11 Balkan ülkesi olmak üzere Türk Dünyası’ndan toplam 12 ülkeyi dahil ettik. Böylece Hıdırellez’in kutlandığı 12 ülkenin en çok ziyaret edilen dijital gazeteleri üzerinden Hıdırellez geleneklerinin farklı ülkelerdeki yansımalarını inceleyerek Türk Dünyasında panoramik bir Hıdırellez görüntüsü sunmayı amaçlıyoruz. Ayrıca projemiz kapsamında yapılan araştırma sonuçlarına göre Hıdırellez için Türk Dünyasında özgün ve sürdürülebilir bir model önerisi geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu proje sonucunda önereceğimiz model ile Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Toplulukları arasında yeni işbirliği fırsatlarının doğacağını ve modelimizin Türkiye’nin bilimsel vizyonunun güçlendirilmesine somut katkı sağlayacağını öngörüyoruz. Ege Üniversitesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin öncelikli politikaları.

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen oturumlarda Hıdırellez geleneğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik fikirler tartışıldı; Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk gibi ülkelerde Hıdırellez kutlama gelenekleri hakkında bilgi verildi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu