Haber

İngiltere, Rus paralı asker şirketi Wagner’i terör örgütü ilan etmek için harekete geçti

İngiliz hükümeti, Rus paralı asker şirketi Wagner’i “terör örgütü” ilan etmek için harekete geçti. İngiliz hükümeti, “Putin Rusya’sının askeri aracı” olarak tanımladığı paralı asker grubu Wagner’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor.

Taslakta Wagner’e üye olmak veya destek olmak, bu grup için etkinlik düzenlemek ve amblemini kamuya açık olarak kullanmak suç sayılıyor. Tasarının meclisten geçmesi durumunda El Kaide ve IŞİD gibi yasaklı bir örgüt haline gelecek olan Wagner Grubu’nun mal varlıkları da “terör örgütü varlıkları” kapsamına girecek ve bu varlıklara el konulabilecek.

Bakan Braverman: ‘Küresel güvenliğe tehdit oluşturuyorlar’

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, İngiliz basınına yaptığı açıklamada # Wagner’i yasaklamak için attıkları adımın nedenlerini sıraladı. “Putin Rusya’sının ülke sınırları dışında kullandığı askeri bir araç” olarak tanımladığı Rus paralı asker şirketini “vahşi” ve “yıkıcı” olarak nitelendirdi. “Putin rejimi yarattığı canavarla ne yapacağına karar verirken, Wagner’in devam eden istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri yalnızca Kremlin’in siyasi hedeflerine hizmet etmeye devam ediyor” dedi.

Wagner’in Ukrayna, Orta Doğu ve Afrika’daki operasyonlarına işaret eden İngiliz Bakan, “Küresel güvenliğe tehdit oluşturuyorlar” dedi ve “Bu nedenle onları terör örgütü olarak yasaklıyoruz ve Ukrayna’ya yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi. Rusya’ya karşı mücadelesinde.” dedi.

Temmuz ayında İngiltere, Afrika’da Wagner ile bağlantısı olan 13 kişi ve şirkete yaptırım uygulamıştı. Haklarında cinayet ve işkence suçlamaları yöneltilen bu kişi ve şirketlerin İngiltere’deki mal varlıkları donduruldu ve İngiliz vatandaşları, şirketleri ve bankalarıyla iş yapmaları yasaklandı. Yaptırımlar Wagner’in Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Sudan’daki faaliyetlerini kapsıyor.

Geçen ay içinde bulunduğu uçağın düşmesi sonucu hayatını kaybeden Wagner kurucusu Yevgeni Prigojin de diğer üst düzey komutanlarla birlikte 2020 yılında İngiltere tarafından yaptırıma maruz kalmıştı.

Reuters,dpa,AFP/DA,ET

VPN ile DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu