Haber

İngiltere, İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Bakanlığa çağırdı

İngiltere, İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla ilgili olarak idam cezasına çarptırılan Muhsin Şikari’nin idam edilmesi nedeniyle İran’ın Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mehdi Hüseyin Matin’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Mahsa Emini’nin ölümünün ardından İran’da başlayan gösterilerle ilgili olarak idam cezasına çarptırılan Shikari’nin dün İran rejimi tarafından vahşice infaz edildiğini belirtti.

Yanıt olarak Cleverly, İran Maslahatgüzarı Matin’in Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını söyleyerek, “Bugün protestoculara yönelik baskıyla bağlantılı olarak İran mahkeme hakimlerine ve hapishane yetkililerine yaptırımlar uyguladık. İran’ı sorumlu tutmalıyız.” ifadeleri kullandı.

Cleverly, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’ndan yaptığı açıklamada, “İran makamlarına görüşlerimizi net bir şekilde ifade ettik. İran derhal infazları durdurmalı ve kendi halkına yönelik şiddete son vermelidir” dedi. kelimeler yer aldı.

İlk idam cezası infaz edildi

İran’da genç bir kadının polis tarafından gözaltına alındıktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili olarak bugüne kadar idam cezasına çarptırılan 11 kişiden biri olan Shikari’nin dün idam edildiği bildirildi.

Muhsin Shikari, İran’daki Mahsa Emini protestolarıyla bağlantılı olarak idam edilen ilk göstericiydi.

Ülkede yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idam cezasına çarptırıldı.

Devrim Mahkemeleri tarafından verilen ölüm cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onaylanmalıdır. Yargı Başkanı Gulam Hussein Muhsini Ejei, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada, idam cezasına çarptırılan bazı kişilerin cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceklerini söyledi.

İran Ceza Kanunu’na göre “kamu düzenini bozmak, fitne çıkarmak ve devlete savaş açmak” amacıyla suç işleyenler idam cezasıyla yargılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu