Sağlık

Erken menopozda hücre tedavisi

İSTANBUL (İGFA) – Geneis Kurucusu ve Tıbbi Genetik Uzmanı Prof. uygulamalı.

Erken menopozda hücre tedavileri nelerdir?
Aslında erken menopozu biyolojik olarak üreme çağının erken yaşlanması olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle klasik tedavilere yanıt vermeyen hastalarda yeni biyoteknoloji çalışmalarının kullanılması dillere destan olmuştur. Bunlardan en etkili olduğunu bildiklerimiz, hücrelerden türetilen bazı yeni ilaçlardır. Bunlar genellikle erken yaşlanan biyolojik saatin geri döndürülmesinden veya özellikle yumurtalıklarda erken yaşlanmanın getirdiği bazı olumsuz çevre koşullarının düzeltilmesinden sorumludur. Bu yeni casusların yaptığı şey, var olmayan üreme hücrelerinin yerini almak değil. Örneğin doku iltihabına bağlı olarak erken kayıp, sayılarında azalma, çevresel faktörlerle beslenmenin bozulması gibi şikayetler ortaya çıkıyorsa; Yeni tedavilerin bu hastalarda etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Var olmayan bir hücre veya dokunun yerine yenisini koymayı değil, biyolojik saatin erken yaşlanmasından kaynaklanan dezavantajları düzeltmeyi amaçlayan tedavilerdir. Yani yetersiz beslenme, yumurtalıklardaki çevresel faktörler veya hormonal faktörlere göre yumurtalar gelişmeye devam edemiyorsa, bilimsel çalışmalar bu hastaların bir kısmında hücre tedavilerinin olumlu sonuçlar verebildiğini göstermiştir.

KALİTEYİ ARTIRMAK İÇİN KULLANILIR

Bu tedavi kimlere uygulanabilir?
Birincisi, bu tedaviler artık tıpta klasik rutin tedavilere dahil edilmemektedir. Konuyla ilgili bilimsel çalışma yapan kliniklerde gerekli izinler alınarak gerçekleştirilen kişiye özel tedavilerdir. Doğumdan itibaren yeterli sayıda folikül ve yumurta hücresine sahip olan, menopoza girmiş veya olgun sperm eksikliği yaşayan erkek veya kadın, kalitelerini artırmak ve olgunlaşmalarını sağlamak için hücre tedavileri kullanılabilir.

KANSER TEDAVİSİ SIRASINDA UYGULANMAZ

Kimler için geçerli değildir?
Bu erken menopoza ya da organlarda ya da yumurtalıklarda hücre ölümüne neden olan doğuştan gelen bir genetik faktör varsa bunu bazı durumlarda hücre tedavisinde kullanamıyoruz ya da başarı şansının olmadığını biliyoruz. Bu nedenle hastalarımız bu tedavileri almadan önce mutlaka önemli bir tarama ve muayeneden geçiyoruz. Daha önceki çalışmalarımızdan edindiğimiz deneyime dayanarak, fayda görme olasılığı yüksek ve tedavi için uygun olan hastalarımıza hücre tedavisi öneriyoruz. .

HÜCRE TEDAVİLERİNDE UZUN BİR YOLDAYIZ

Bu tedaviler menopozun tarih olabileceği anlamına mı geliyor?
Maalesef şimdilik değil. Çünkü hücre terapilerinde yolun çok başındayız. Son 15-20 yıllık tecrübe ile bazı sistemik hastalıkları, vücuttaki yenilenme kapasitesini geri getiremediğimiz hastalıkları, otoimmün hastalıkları yani bağışıklık sisteminde regülasyonun bozulduğu hastalıkları tedavi etmeye başladık. ayrılmış. Bu tedaviler başlangıç ​​tedavileridir. Yasal ve etik olarak çok sınırlı hastalarda da uygulayabiliyoruz ama uygulandığında bariz hasta kümesinden çok uygun yanıt aldığımız için bu uygulamalar hızla devam ediyor.

ERKEN YAŞLANMA VE KRONİK HASTALIKLARDA KULLANILMAKTADIR

Peki sadece erken menopozda değil normal menopozda da kullanılabilir mi?
Bu hücre tedavileri elbette bazılarını kontrol altına alabiliyor, eğer yaşlanma söz konusu ise dokularımızın zarar görmesi ve bağışıklık sisteminin olumsuzluklarının bize geri gelmesi. Ancak şu anda kanıtlanmış bir ilaç olarak bildiğimiz yaşam döngüsünü tamamen tersine çevirdiklerini ve biyolojik yaşlanmayı durdurduklarını söylemek mümkün değil. Çünkü aslında vücutta bu menopoz, andropoz ya da yaşlanmayı yöneten bir takım genetik sistemler olduğunu biliyoruz ve ne yazık ki bunları daha net anlamıyoruz. Ancak günümüzde bu yeni hücre tedavileri veya biyoteknolojik eserlerle bunların neden olduğu yıpranmayı durdurup bir kısmını tamir etme kabiliyetine sahibiz. Doğal olarak bunlar kişiye özel tedaviler, yani inflamasyonu artmış kişilerde, bağışıklık sistemi kontrolünü kaybetmiş kişilerde, hormonal dengesizlikleri düzeltilebilen kişilerde bu tür tedavileri kullanmaya başladık diyebiliriz. veya inflamasyon dediğimiz yaralanmalarda, lokal dejenerasyonlarda ve erken yaşlanmada veya kronik hastalıklarda.

YAN ETKİ YOK

Bu tedavilerin rastgele bir yan etkisi mi?
Yan etki olarak rastgele bir tetiklemeyi tetikleyecek, olmayan bir mekanizmayı yeniden harekete geçirecek etkilerinin olmadığı bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. En kötü ya da en istenmeyen etki, yararlı olmamalarıdır; Bazen verdiğimiz tedaviler o bireyde etkisiz olabiliyor ve biz bunu yanıtsızlık olarak görüyoruz. Bu yüzden bu tedavileri kişiye özel tedaviler olarak tanımlıyoruz. Nadiren enjektör yerinde alerji ile karşılaşabiliriz.

ELİMİZDEKİ KANITLANMIŞ STANDART VERİLERE KARŞI İLERLİYORUZ

Tedavi yöntemi olarak mı kullanılıyor yoksa isteyen her kadına uygulanabilir mi?
Şu anda bireysel ve özel izne tabi bir tedavi yöntemi olarak görülmelidir. Öncelikle o kişiye neden ihtiyaç duyulduğunu çok iyi tespit etmek gerekiyor. Bir kişiye hücre tedavisi vermemiz gerektiğini düşündüğümüzde o kişiye özel bir çalışma ve özel doz olarak hazırlanan tedavilerdir. Burada standardizasyondan bahsetmiyoruz demek yanlış olmaz çünkü tıpta standart tedaviler denenmelidir. Yani sadece kanıta dayalı tedaviler uygulanabilmektedir. Elbette ana protokollerimiz var, yani kanıta dayalı verilerle kanıtlanmış ilaçla, ancak bu yeni formüllerle bir hastayı tedavi edebiliyoruz. Ancak bu tedavi yöntemleri tüm dünyada kabul gören yeni tedavi sistemleri kapsamına girdiği için kişiye özeldir. İstenilen tetkiklerin yapılması ve ardından belli dozlarda uygulanabilen tedavilerin yapılması gerekir. Bu nedenle, gözetim altında takip edilen yeni bir bireysel tedavi olarak düşünülmelidir.

HASAR GÖRDÜĞÜNDE UYGUN TEDAVİ PLANLANIR.

Kişinin kendi hücreleri mi kullanılıyor yoksa dışarıdan kök hücreler mi kullanılıyor?
Her ikisi de mümkün. Her hastayı kendi hastalığında değerlendirmek gerekir. Önemli olan patolojinin ne olduğudur. Çünkü bozulan bir biyolojik sistemi tekrar rayına oturtmaya çalışıyoruz ya da vücuda verdiği zararı tersine çevirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla o mekanizmanın nerede kırıldığına bakmak ve elimizdeki çalışmalarla yani ilaçlarla hangisinin etkili olacağını düşünmek ve karar vermek gerekiyor. Buna göre bir protokol uyguluyoruz.

VÜCUDUMUZDA İNTERNET GİBİ BİR SİNYAL SİSTEMİ VARDIR.

Nasıl bir tedavi protokolü var?
Spesifik menopoz tedavisi göz önüne alındığında, şu anda bu riskte kabul edilen birkaç yöntem vardır. O hasta için en uygun olanı seçmek gerekir. Hücre terapilerinin genel olarak bir sinyal üzerinde çalıştığını biliyoruz. Yani vücutta bir internet sistemi varmış gibi düşünmek, bağışıklık sisteminin büyük bir bölümünün bu sinyal sistemi ile çalıştığını düşünmek gerekiyor. Bu nedenle tedavilerimizde bu sinyal sistemine dayalı bir protokol uyguluyoruz. Bu sistemik tedavi anlamına gelir. Yani daha çok damar içi tedaviler tercih edilmektedir. Kişiyi en uygun şekilde tedavi etmek ve o tedavi tekniğini seçmek hem etkileri düşünüldüğünde hem de hastaların yararı açısından faydalıdır. Sonuç olarak bu tıpta yeni tekniklerin tedavi başarı oranları şu anda net olarak bilinmemektedir. Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu