Haber

Dışişleri Bakanı Hüseyin: Iraklıların çoğu ülkede yabancı asker istemiyor

ABD’nin 2 Şubat’ta Irak ve Suriye’de İran Devrim Muhafızları’na bağlı hedeflere saldırmasının ardından açıklama yapan Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Irak’ın da ‘çatışmaya sürüklenebileceği’ uyarısında bulundu.

Bakan Hüseyin, BBC’ye verdiği röportajda, “İran ile ABD arasındaki gerilim bugünlerde çok yüksek. Umarım her iki taraf da saldırılarını durdurur. Irak topraklarındaki sorunlarını çözemezler. Bunun bedelini çok ağır ödedik” dedi. “

‘DAVET OLMAYANLAR ARTIK AYRILMASI LAZIM’

ABD’nin Ürdün’de 3 askerinin öldüğü saldırıların ardından Irak’a düzenlediği ‘misilleme’ saldırılarında İran destekli silahlı gruplara mensup 17 kişinin öldürüldüğü açıklandı. Ardından Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin komutanlarından Ebu Bekir el Saadi’nin Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğü ve bu saldırının sorumluluğunu ABD’nin üstlendiği açıklandı. Bu baskını Irak yönetimi de kınadı.

Bu bağlamda BBC muhabiri Orla Guerin’in sorularını yanıtlayan Fuad Hussein, IŞİD’in ülkeden yeniden canlanmasını önlemek amacıyla 2014 yılında Irak’ta danışmanlık yapmak üzere görevlendirilen 2 bin 500 ABD askerinin geri çekilmesi konusunda müzakerelerin devam etmesi gerektiğini söyledi. Fuad, “Irak halkının büyük bir kısmı yabancı güçleri Irak topraklarında istemiyor. Davet edilenlerle ilgili olarak biz bunu müzakere yoluyla yapıyoruz. Davet edilmeyenlerin de gitmesi gerekiyor, umarım bu müzakere yoluyla olur.”

‘ŞİMDİ BUNU KONUŞUYORUZ’

Irak Dışişleri Bakanı Hüseyin’in bahsettiği ülke topraklarına giren ‘davetsiz misafirlerin’ İran destekli milisler olduğuna dikkat çeken BBC, bu güçlerin ABD güçlerini hedef aldığını ve birçoğunun resmi olarak Irak güvenlik güçlerinin bir parçası olduğunu bildirdi.

Milislerin artık ‘meydan okuduğunu’ anlatan Hüseyin, “Artık birçok siyasi liderle konuştuğunuzda bunu konuşmaya başlıyorlar. Birçok kişi bunu konuşmaya cesaret edemedi. Bu da bu ülkenin gerçeğinin bir parçası. Ama şimdi bunu konuşuyoruz. İnsanlar bu adamlara ‘Artık ‘yeter’ diyebiliyor’ dedi.

‘IRAK İLE İLGİLİ KARARLAR BAĞDAT’TA IRAK TARAFINDAN ALINMALI’

İran merkezli milislerin “mesajı aldığını” belirten Hüseyin, bu mesajın “devam etmeleri halinde bu ülkeyi bizim olmayan bir savaşa itecekleri” yönünde olduğunu söyledi. Bu bildirinin Tahran’a da ulaştığını belirten Hüseyin, İran’ın Irak’ta ‘nüfuz sahibi’ olduğunu da kabul etti. Tahran’ın Bağdat’a herhangi bir politika dikte etmediğini belirten bakan, İran’ın buradaki nüfuzunun derecesinden endişe duyup duymadığı sorusuna da yanıt verdi.

Hüseyin, soruya verdiği yanıtta şunları söyledi: “Sadece İran’ın değil, bizi çevreleyen tüm bu nüfuzun düzeyinden endişe duyuyorum. Her türlü nüfuzdan kurtulmaya çalışıyoruz. Irak’la ilgili karar Bağdat’ta verilmeli ve o da öyle.” Iraklılar tarafından olmalı.”

(DIŞ HABER SERVİSİ)

haber-sile.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu