Yaşam

Atamız da Sinefmiş: Atatürk’ün Cumhuriyetin İlk Yıllarında Film İzleme Alışkanlığı Olduğu Meğer?

Atatürk’ün en büyük ilgi alanlarından biri sinemaydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal Atatürk toplumsal sorunlardan boş zamanlarında gecelerini film izleyerek geçirmiştir. Meğer Ceddi’miz de buruşmuş. ?

Detaylara hep birlikte bakalım.

Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük ilgi alanlarından biri sinemaydı. Sinemaya derin bir yaklaşımı vardı.

Özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında Mustafa Kemal’in toplumun modernleşmesi için bir araç olarak görülen sinemaya değer vermesi, toplumdaki sinema algısında bir başka değer oluşturmuştur.

Mustafa Kemal’in tam olarak ne izlediği bilinmemekle birlikte Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok filmini ilk çıktığında (1930) izlemiş ve bu filmin Türkiye’de yayınlanmasını sakıncalı bulmuştur.

Bildiğiniz üzere 2022 yapımı All Nothing New on the Western Front filmi savaşın gerçek yüzünü gözler önüne seren destansı savaş karşıtı yapımlardan biridir.

Her an çıkabilecek savaş geriliminin topluma sıçradığı o dönemde Atatürk’ün bu sinemanın çıkışını engellemesi yine ileri görüşlülük örneği değildir.

Şimdi gelelim asıl sorunumuza… Atatürk’ün sosyal konulardan boş zamanlarında gecelerini film izleyerek geçirdiğine dair bir yazı paylaşılmıştı.

Ali Özuyar’ın Gazi’nin Sineması adlı kitabının metni şöyle:

Doğal olarak Musrafa Kemal’in sinemasever çıkışına tepkiler gecikmedi. ?

?

?

?

?

?

?

?

?

Mustafa Kemal Atatürk’ün sinemasever olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara göz atın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu