Haber

ABD’li uzman Türkiye’deki sarsıntıyı böyle yorumladı: Beklediğimizden 10 kat daha güçlü

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’ye etkisi tartışılmaya devam ediyor. ABD’li New York Times gazetesi, sarsıntılarla ilgili uzmanların yorumlarına yer verdi.

Gazetede yer alan haberde, “Türkiye ve Suriye’deki şiddetli depremlerde ABD’nin Kaliforniya’daki San Adreas Fayı hakkında yeni sismik bilgiler getirebileceği” belirtildi.

TÜRKİYE DEPREMİNDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENECEĞİZ

ABD’li Jeolojik Etüt Bilimcisi ve Danışmanı Ross Stein, “Türkiye’deki depremlerden çok şey öğreneceğimizden hiç şüphemiz yok” dedi. NYT’ye göre, Kalofirnia tarihinde Türkiye’ninki kadar güçlü sadece iki deprem oldu: 1906’daki San Francisco depremi; diğeri ise 1857 Fort Tejon depremidir.

BEKLENENDEN 10 KAT GÜÇLÜ OLDU

Scripps Oşinografi Enstitüsü’nde artçı sarsıntıları inceleyen araştırmacı Debi Kilb, ilk depremin hemen ardından meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki sarsıntının sıra dışı olduğunu söyledi.

“Normalde 7,7’lik bir depremin ardından en büyük depremin 6,8 olmasını beklerdik. Ancak ikinci bir 7,5’lik deprem beklediğimizden 10 kat daha güçlü olur.”

Kilb, edindikleri bilgilerin San Andreas için geçerli olabileceği görüşünü dile getirdi.

Cornell Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olan Judith Hubbard, San Andreas’taki bir deprem başka bir kırılmaya hazır fayı tetiklerse, “bekleyebileceğinizden çok daha büyük bir fayı parçalayabilir” dedi.

ABD’li uzmanlara göre bunun nedeni fayın konumuyla ilgili. Yani ikinci deprem farklı bir fay kırılmasından geliyor. Şimdilerde uzmanlar, aynı şeyin Kaliforniya’da da olabileceğini savunarak önceden önlem almaya çalışıyor.

baskale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu