Haber

Van’da Flamingoların Göç Hazırlığı

Birçok kuş türüne ev sahipliği yapan VAN’daki Erçik Gölü’ne bahar aylarında gelen ve halk arasında ‘kırmızı turna’ olarak bilinen flamingolar, havaların soğumasıyla yeniden göç etmeye hazırlanıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Lokman Aslan, “Önümüzdeki günlerde küresel ısınma devam ederse, İran’ın Urmiye Gölü’nde flamingolar üreyemezse kendilerine yeni bir üreme alanı bulacaklar. Van Gölü Havzası’ndaki sulak alanlar bozulmadan kalabilirse bu durum belki de artabilir” dedi. aynı zamanda gelecekte flamingolar için bir üreme noktası olacaktır.” .

Van Gölü Havzası’nın ‘kuş cenneti’ olarak bilinen Erçik Gölü; Kılıçgaga, büyük yağmur kuşu, kara boğazlı batağan, çoban çobanı, yaz ördeği ve Van martısı gibi onlarca kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Göl, yerel türlerin yanı sıra halk arasında ‘kırmızı turna’ olarak bilinen flamingo gibi göçmen kuşların da konaklama alanıdır. Göl, her yıl olduğu gibi bu yıl da güzellikleriyle dikkat çeken flamingolara ev sahipliği yaptı. İlkbaharda flamingoların geldiği göle, havaların soğumasıyla birlikte il yeniden göçe hazırlanıyor.

‘KAR YAĞIŞMADAN ÇIKIYORLAR’

Van YYÜ Yabani Hayvanları Savunma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, flamingoların nisan ayında geldiğini, kasım ayında ise sıcak bölgelere göç ettiğini söyledi. Mevsim değişikliklerinden dolayı bu göçün aralık ayı sonuna kadar sürebileceğini belirten Prof. Aslan, flamingoların da iklime göre yaşam alanlarını ayarladığını belirtti. Prof. “

‘KÜRESEL ISINMA YABAN HAYATINI ETKİLİYOR’

Küresel ısınma nedeniyle iklim değişikliğinden yaban hayatının da olumsuz etkilendiğini belirten Prof. Van Gölü Havzası’ndaki sulak alanlar bozulmadan kalabilirse burası gelecekte flamingolar için de üreme noktası olabilir.” .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu