İş

Türk Metal’in toplu sözleşme talepleri açıklandı

ANKARA – Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında Metal Sanayii Küme Toplu İş Sözleşmesi başlıyor. 196 işverene bağlı 400’den fazla işyerini kapsayacak sözleşme, Türk Metal Sendikasına üye 145 bin 33 işçiyi kapsıyor.

Türkiye’nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olan müzakereler, Türk Metal Sendikası’nın işveren tarafına teklifini sunmasıyla başlayacak. Türk Metal Sendikası’nın 2023-2025 MESS Küme Toplu İş Sözleşmesi teklifinde özetle şu talepler yer aldı:

?Saat ücreti 65 TL’nin altında olan üyelerin saatlik ücreti 65 TL’ye düşecek,

?Sözleşmenin ilk altı aylık dönemi (1 Eylül 2023 – 29 Şubat 2024) tüm saat fiyatlarında yüzde 80 artış,

?20 yılla sınırlı olmak üzere her kıdem yılı için 3 TL fiyat artışı,

?İlk yıl sosyal haklarda yüzde 150 artış,

?Bütün bu talepler toplandığında sözleşmenin ilk altı ayına ait toplam talep yüzde 119,05 oluyor,

?Bu taleplere ek olarak sözleşmenin sona erdiği 31 Ağustos 2023 tarihinden yeni sözleşmenin imzalanma tarihine kadar avans olarak fiyatlar dahil aylık 5 bin TL ödeme yapılacaktır.

‘ARTIK KEMİĞE DÖNDÜ…’

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 2023-2025 dönemine ilişkin Türk Metal-MESS küme toplu iş sözleşmesi taslağının belirlenmesine ilişkin açıklamasında şunları söyledi:

KİMSE ENDİŞELENMEMELİ: Son yılların en kritik süreçlerinden birini yaşıyoruz. Domino taşları gibi birbirini tetikleyen küresel sorunlara yurt içindeki olumsuz gelişmeler de eklenince, içine sürüklendiğimiz yoksulluk girdabının bizi yutmasından önce bu durumu mutlaka aşacağız. Hiç kimse merak etmesin, üyelerimizin desteği, sizin amansız çaba ve kararlılığınız, üyelerimizin sendikamıza olan inancı arkamızda oldukça, o masadan başımız dik, ceplerimiz dolu ve her zamankinden daha güçlü olarak kalkacağız. .

‘Kriz Karşıtı’ DEĞİLİZ: 2020 yılından itibaren pandemiyle birlikte daha da kötüleşen yaşam koşulları, sakinlik ve üretim krizleri ölümcül bir virüs gibi bizi vurmaya başladı. Ardından tüm dünyada küresel bir sorun haline gelen çip krizi ve işyerlerimizde başlayan kapanmalar… Bu da yetmezmiş gibi, neredeyse tüm ekonomik dinamikleri alt üst eden Rusya-Ukrayna savaşı ve savaşla birlikte artan kur riski ve ihracat sorunları… Bu da yetmezmiş gibi ülkeye 50 milyar dolar aktarıldı. 200 bin dolarlık yük getiren büyük deprem felaketi, kaybettiğimiz canlar, yaşadığımız kayıplar… Son olarak son seçimlerden sonra uygulanan para politikaları, olağanüstü yüksek enflasyon süreci… Uzun lafın kısası, krizlerle başa çıkamadık. Her zaman olduğu gibi krizin faturasının tamamını bize ödetmek istediler. Soframızdaki ekmeğe, evimizdeki huzura göz diktiler. Artık yeni bir toplu sözleşmenin eşiğindeyiz ve yine bir krizin içindeyiz. Her zaman olduğu gibi bu sefer de krizin bedelini bize ödetmek istiyorlar. Bizi ‘kriz karşıtı’, ülke ekonomisinde kötüye giden her şeye merhem sanıyorlar. Daha da sıkıyorlar… Daha da sıkıyorlar… Ama kimse endişelenmesin. Yolumuz uzun ve meşakkatli ama bu yolun sonundaki zaferi hep birlikte kutlayacağımıza yürekten inanıyorum.

Sözleşme, Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşu arasında yer alan 16 firma ile 50 büyük sanayi kuruluşu arasında yer alan 13 şirketi kapsayacak. 2023-2025 Metal İş Kümesi Toplu İş Sözleşmesi kapsamına girecek işyerlerinden bazıları şöyle:

Ford Otomotiv, Oyak Renault, Arçelik, Tofaş Türk, İçdaş, Çolakoğlu Metalurji, Mercedes Benz Türk, Bsh Konut Aletleri, Aygaz, Borçelik, Bosch, Türk Traktör, İzmir Demir Çelik, Borusan Mannesmann, Erdemir Çelik Servis, Bosch Termoteknik. (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu