Haber

Sudan Ordusu HDK ile barış görüşmelerini sürdürecek

LİMAN Sudan ordusu, nisan ortasından bu yana çatışma içinde olduğu Hızlı Destek Güçleri (HDK) ile aylar sonra barış görüşmelerine devam etme kararının, “isyancı milisleri” yenilgiye uğratma hedefinden kendilerini alıkoymayacağını açıkladı.

Sudan ordu sözcüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Cidde Platformu’ndaki arabulucu ülkelerin (Suudi Arabistan ve ABD), silahlı kuvvetler nedeniyle isyancı Hızlı Destek Güçleri milisleriyle müzakere sürecini yeniden başlatma yönündeki nazik davetini olumlu karşıladık. Güçlerin müzakerelerin çatışmayı sona erdirebilecek araçlardan biri olduğuna dair inancı.” kelimeler kullanıldı.

Açıklamada, “İnsani yardımın, halkımızın geri dönüşünün ve sivillerin yaşadığı şehirlerde normal hayata yeniden başlanmasının kolaylaştırılması amacıyla Cidde Deklarasyonu’nun tam olarak uygulanmasına yönelik daha önce mutabakata varılan konuların tamamlanması için Cidde’ye gitme davetini kabul ettik” denildi. isyancılar sivilleri yağmaladı, yaktı, rastgele bombaladı ve taciz etti.” “Yaptık.” bilgiler paylaşıldı.

HDK’nın daha önce mutabakata varılan hususlara uymasının istendiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“HDK ile müzakerelerin yeniden başlaması ulusal onur mücadelesinin sonu anlamına gelmiyor. Çünkü isyancı milislerin yenilgiye uğratılması Sudan halkının ve Sudan Silahlı Kuvvetlerinin hedefidir ve ordu bu hedefe kararlıdır. Ülkeyi doğru yola ilet.”

Sudanlı Ordu Komutan Yardımcısı General Şemseddin el-Kebbaşi, ordunun arabulucuların daveti üzerine 26 Ekim Perşembe günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentine bir heyet göndereceğini ve görüşmelerin devam edeceğini belirtmişti.

Cidde Deklarasyonu

Sudan’da ordu ile Çevik Güçler (HDK) arasında yaşanan çatışmaların durdurulması amacıyla 11 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde taraflar arasında yapılan müzakereler sonucunda “Cidde Deklarasyonu” imzalandı.

ABD ve Suudi Arabistan’ın aracılık ettiği müzakerelerle imzalanan bildiride, Sudan ordusunun ve HDK’nın sivillere zarar verecek her türlü saldırıdan uzak duracağı belirtilirken, her iki ülke için de Sudan halkının çıkarlarının öncelikli olduğu vurgulandı. partiler.

Sudan’da ordu ile HDK arasında çatışma çıktı

Doğu Afrika ülkesi Sudan’da 15 Nisan’da ordu ile HDK arasında çatışmalar çıktı.

Sudan İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, 15 Nisan’da başlayan ve tüm şiddetiyle devam eden çatışmalarda yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetti, 25 milyon Sudanlı insani yardıma muhtaç hale geldi, 5,4 milyon kişi ise yardıma muhtaç hale geldi. evlerini terk edin.

Sudan Egemenlik Konseyi Lideri ve Ordu Komutanı General Abdulfettah el-Burhan, 6 Eylül’de devlete isyan ettiği, vatandaşlara karşı ciddi ihlaller yaptığı ve ülkenin altyapısını kasten sabote ettiği gerekçesiyle paramiliter HDK’nın feshedilmesine karar vermişti.

Burhan, uluslararası topluma, nisan ortasından bu yana orduyla çatışma halinde olan HDK’nın “terörist grup” olarak kabul edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Bölgesel ve uluslararası ateşkes ve müzakere girişimleri, tarafların karşılıklı olarak ihlal iddiaları ve öne sürülen şartlar üzerinde anlaşmaya varmaları nedeniyle şu ana kadar başarısızlıkla sonuçlandı.

Sudan ordusu, HDK’nın başkent Hartum’daki sivil yerleşimleri ve kamu tesislerini boşaltmaması yönündeki ihlallerini gerekçe göstererek temmuz ayında Cidde’deki görüşmelerden çekilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu