Haber

Reuters, Hatay’daki depremzedeleri yazdı: ‘Devlet mülklerine el koydu’

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı, geçtiğimiz yılın şubat ayında peş peşe gelen sarsıntılar nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği Hatay’daki depremzedeleri yazdı. “Türkiye, depremzedelerin mülklerine el koyarken şok ve kafa karışıklığı yaşanıyor” başlıklı haberde, kasım ayında bölge sakinlerine gönderilen kısa mesaj hatırlatıldı.

Depremde yerle bir olan Samandağ’da, vatandaşlara mülklerinin Hazine’ye devredildiği yönünde bir mesaj gönderilmişti. Söz konusu mesaj üzerine Tapu Müdürlüğü’ne giden yerel sakinlere ‘kararın bakanlıktan çıktığı’ söylenmişti.

‘ERDOĞAN’IN BELİRLEDİĞİ SÜRELERE YETİŞMEDİ’

Hatay’daki yeniden inşa çalışmalarının yavaş ilerlediğini belirten Reuters’ın haberinde, şu ifadeler kullanıldı: “Depremden bu yana yeniden inşa çalışmaları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği iddialı sürelerin çok gerisinde kaldı. Kasım ayında kabul edilen yönetmeliğe göre, el koymaların amacı yeniden inşayı hızlandırmak için geçici bir önlem olan ‘rezerv yapı alanları’ oluşturmaktı. Bundan etkilenenlerin inşaat masraflarını ödedikten sonra bir mülke hak kazanacağı belirtildi.”

Ancak bölge sakinlerinin bu plana ‘hazırlıksız yakalandığını’ yazan haber ajansı, hükümetin yeterli bilgi vermediğini de aktardı: “Bundan beş ay sonra hükümet, etkilenen kişilere ne kadar ödeyecekleri, ödeyemedikleri takdirde ne olacağı, tapularının tam olarak ne zaman ve ne kadar süreyle hükümetin elinde olacağı konusunda henüz bilgi vermedi.”

‘DEVLETTEN BİR KURUŞ BİLE İSTEMİYORUZ’

Reuters’ın konuştuğu 61 yaşındaki depremzede Habip Yapar, evini onarmak için para biriktirdiği ancak mülk devredildiği için başlayamadığını anlattı. Emekli inşaat mühendis Yapar, “Evlerimizi kendimiz yeniden inşa edebiliriz ve devletten bir kuruş bile istemiyoruz” dedi.

Hatice Altınöz isimli depremzede ise, kendisinin ve oğlu Ahmet’in Antakya’daki hasarlı dairelerinden taşınmak zorunda kaldıklarını çünkü binanın rezerv alanında olduğunu söyledi. Altınöz, “Binamız çökmediği için yetkililer bize konteyner vermedi, ben de kızımın konteyner evine taşındım” dedi. Ömer ve Dilay Dolar, sosyal medyadan 5 mülklerinin rezerv alanında olduğunu öğrendiklerini söyledi. 57 yaşındaki girişimci Dilay Dolar, “Ailem ve ben bu mülklere sahip olmak için çok çalıştık. Fakat şimdi gelecekte ne olacağı belirsiz” ifadelerini kullandı.

Samandağ’da avukat olan Orhan Özen de, yasanın mülkiyet haklarını ihlal ettiğini dile getirdi. Sorunsuz bir yeniden inşa süreci vaatlerine rağmen, yasanın, mülk sahiplerinin mülkleri Hazine’ye devredildikten sonra nasıl korunacağını belirtmediğini söyledi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu