Haber

Mısır’daki İklim Zirvesi’nde gelişmekte olan ülkelerin zararını tazmin için fon kurulması onaylandı

Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı’na (COP27) katılan delegasyonların temsilcileri, gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve ziyanları tazmin etmek için bir fon kurulmasını onayladı.

Şarm el-Şeyh’te düzenlenen ve 18 Kasım’da sona ermesi planlanan COP27’nin taraflar ortasında mutabakatın sağlanması için uzatılmasının akabinde uzun müzakereler sonrası 200 ülkeden delegelerin iştirakiyle genel bir oturum düzenlendi.

Söz konusu oturumda, “gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliği sonucunda maruz kaldıkları kayıp ve zararların tazmin edilmesi için bir fon kurulması” kararı alındı.

Gelişmekte olan ülkelerin uzun yıllardır talep ettiği fonun onaylanması kararı iştirakçiler tarafından alkışlarla karşılandı.

Fonun operasyonel ayrıntıları ise 2023’ün sonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yapılması öngörülen bir sonraki konferansta onaylanması gayesiyle daha sonra belirlenecek.

COP27 Lideri ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 6 Kasım’dan bu yana devam eden doruğa iştirak gösteren delegelere, mutabakata uymaları ve kendilerine sunulacak konferans kararlarını onamaları davetinde bulundu.

Şukri, konferansta alınan kararların “hassas dengeleri” ve “şu anda elde edilebilecek en yüksek isteği” yansıttığını belirtti.

Öte yandan konferansta, iklim değişikliğinin temel nedeni olan sera gazı emisyonlarının azaltılması konusundaki taslağın da onaylanması gerekiyor.

Emisyonların azaltılmasıyla ilgili metin toplantıda önemli tartışmalara husus oldu.

Katılımcı pek çok ülke, global ısınmayı sanayi ihtilali öncesine kıyasla 1,5 santigrat dereceyle sınırlama amacının sürdürülmesi başta olmak üzere daha evvelki konferanslarda belirlenen amaçlardaki gerilemeyi kınadı.

Mısır Etraf Bakanı Yasemin Fuad, 18 Kasım’da yaptığı açıklamada, cuma günü sona ermesi planlanan COP27’nin taraflar ortasında mutabakatın sağlanması için uzatıldığını açıklamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu