Teknoloji

Microsoft 3 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı

Microsoft Corp.(NASDAQ: MSFT ) borsa değeri Çarşamba günü 3 trilyon doları aştı ve teknoloji devi Apple Inc. (NASDAQ:AAPL)’den sonra dünyanın en değerli ikinci şirketi konumunu korudu. Başarı, Wall Street’te piyasa değeri üstünlüğü için yakın bir yarışın ortasında geliyor; hem Microsoft hem de Apple, yılın başından bu yana liderlik için yarışıyor ve Microsoft, Ocak ayında Apple’ı kısa süreliğine geride bırakıyor.

Şirketin hisseleri %1,7 artışla 405,63 dolara yükseldi ve piyasa değeri 3 trilyon dolar eşiğinin üzerine çıktı. Eş zamanlı olarak Apple’ın hisse fiyatı %0,3’lük mütevazı bir artışla 195,50 dolarda kaldı ve piyasa değeri 3,02 trilyon dolara ulaştı.

Microsoft’un yakın zamandaki pazar başarısı, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ye yaptığı stratejik yatırımla desteklendi ve onu üretken yapay zeka (AI) alanında lider bir rakip olarak konumlandırdı. Bu hamle Microsoft’u Alphabet Inc.’e itiyor (NASDAQ: Google), Amazon.com Inc. (NASDAQ:AMZN), Oracle Corp. (NYSE:ORCL) ve Meta Platforms Inc. (NASDAQ: METAgibi diğer teknoloji devlerinin de yer aldığı rekabetçi bir alanda öne çıkıyor.

OpenAI teknolojisinden yararlanan Microsoft, temel üretkenlik yazılımının yeni sürümlerini ve güncellenmiş bir Bing arama motorunu sunarak Google’ın arama hakimiyetine daha güçlü bir meydan okuma sunmayı amaçlıyor.

Buna karşılık Apple, özellikle Çin’de iPhone talebinde bir yavaşlama yaşıyor. Teknoloji devi, satışları teşvik etmek ve Huawei Technologies gibi yerel üreticilerin rekabetini savuşturmak amacıyla Çinli tüketicilere nadir indirimler sunmaya başvurdu.

Stifel analisti Brad Reback, Microsoft’un yükselişini şirketin yapay zeka girişimlerine bağladı ve “Bunun Microsoft için yapay zeka iyimserliği olduğunu düşünüyorum” dedi. Apple’ın benzer bir “net yapay zeka hikayesi”ne sahip görünmediğini kaydeden Reback, iPhone satışlarının büyüme hızı ve pazar penetrasyonuna ilişkin endişelere de dikkat çekti.

Wall Street analistleri, Microsoft’un hisseleri için ortalama fiyat hedefini önceki hedef olan 415 $’a göre artış göstererek 425 $ olarak belirledi. Şirketi takip eden 54 analistin ortak tavsiyesi “satın al”.

ABD’nin teknolojiyle ilgili büyük şirketleri önümüzdeki haftalarda mali sonuçlarını açıklamaya hazırlanırken, Wall Street’teki son rekor seviyeler de mercek altında olacak.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu