Ekonomi

“Kahramanmaraş turizmi gerçek aktörlere bırakılmalı”

Tural ŞAHBAZLI / KAHRAMANMARAŞ (İGFA) – Kahramanmaraş’ı kültür, tabiat, gastronomi, sanayi ve ticaret alanlarında adeta bir hazine olarak niteleyen Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Lideri Gökhan Büyükdereli, Kahramanmaraş’ın temel yapısı endüstrinin de turizmde işin can damarı olduğunu belirterek, “Komşu illerdeki turizm hareketliliğini gördüğümüz zaman bunu daha da iyi anlıyoruz” dedi.

Kahramanmaraş turizminin hak ettiği konuma gelmesi için birçok projesi olan Büyükdereli, 1980’li yıllarda Kahramanmaraş’ta tekstil hareketliliğinin başladığını ve bu hareketliliğin başladığında şehrin tekstile hazır olmadığını hatırlattı.

“1980’li yıllarda alt yapımız yok, elektriğimiz yok, sıkıntı kaidelerde dokumacılığa başladık” diyen Büyükdereli, “Bugün ise dokumacılıkta dünya çapında ses getiren noktaya geldik. O periyotta dokumacılığa hazır olmayan Kahramanmaraş’ın turizm manasında doğal bir bahtı var. Turizmin tabiatıyla, kültürüyle, gastronomisiyle hazır bir kent. Yalnızca eksiğimiz bu algının gerçekçi bir halde turizme dönüşmesi gerekiyor. Endüstriyi nasıl önemsiyorsak, turizm alt yapısında da tüm kurumlar bazında kıymetlendirmemiz gerekiyor. Kahramanmaraş’ın buna hazır olduğunu düşünüyorum. Turizm bir algı sıkıntısıdır. Bir kenti, bir rehberle kaliteli bir formda planlanmış programla tanıtmaya başlarsanız, o kente gelen turistler çok hoş pahalarla masraflar. Bunu amatörce yaparsanız o kentle ilgili bir bedel yargısı oluşmaz” diye konuştu.

Yedikuyular Kayak Merkezi’nin Kahramanmaraş turizmine çok önemli bir kazanım olduğunun ve kent merkezinde oluşturulan müzelerle belediyelerin ilgilenmesinin değerli bir bahis olduğunun altını çizen Genel Lider Büyükdereli, turizm hareketliliği ve Kahramanmaraş’a gelen turistlerin kentte konaklamasını sağlayacak en kıymetli hususlardan birinin de hak edişler olduğuna dikkati çekti.

Çocukların küçük yaşta turizmi şuurunu kazandırmak için eğitimin kaide olduğunu lisana getiren Büyükdereli kelamlarına ve tekliflerini şöyle sürdürdü:

“Belirli noktalarında turizm irtibat ofisleri kurulması gerekiyor. Turizm logomuzun olması da kaide. Öte yandan turizm zabıtaları olmalı bu turizm zabıtaları da kendi alanında eğitilmeli. Kahramanmaraş halkımız şunu bilmeli; birisi bir şey sorduğunda ben bilmiyorum ancak ilerde turizm irtibat ofisi var orada yardımcı olabilirler demeli. Kahramanmaraş’ın geneline bakıldığı bilgi akışında sorunlar olduğunu görüyoruz. Bu bilgi eksikliğini gidermek için, kentin hareketli olduğu yerlerde stantlar kurularak turizm zabıtaları ile bir arada bu işi bilen üniversitemizden de yararlanabiliriz. Üniversitedeki hocalar bu işe çok kıymet veriyor. Üniversite ile ortaklaşa bir farkındalık oluşturulabilir. Böylelikle kendi vatandaşımız da Kahramanmaraş turizmiyle ilgili bilinçlenir. Çarşı esnafımıza da turizm logosu ve bu logoları işletmelerinin kapılarına astığımız vakit turizm cebimde oluşturarak lokal ve ulusal rehberlerimizle gelen turistleri karşılamalıyız. Nerede yemek yiyebilirim? Hangi tabiata çıkabilirim? Müzeleriniz nelerdir? üzere soruların da karşılıklarının oluştuğu broşürlerle, toplumsal bloglarla vatandaşı bilinçlendirerek kent genelinde bir turizm heyecanı yaşayabiliriz”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu