Haber

İliç’teki madene ÇED raporunu sunan şirketin yöneticisi Anagold yönetimine atandı.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Taşkın Özer, Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanürle altının çıkarıldığı ve heyelan meydana gelen madene ilişkin sosyal medya hesabından videolu açıklama yaptı.

2022 yılında siyanür sızıntısı olan madenin defalarca gündeme getirildiğini hatırlatan Özer, “Yıllardır maden şirketi ve ÇED raporunu hazırlayan firma hakkında pek çok iddia ileri sürüldüğü için hepimiz bunun çok iyi farkındayız. Bakanlık bu iddiaları incelemedi, gerekli kontroller gerektiği şekilde yapılmadı ve hata açıklamaları takipsizlikle sonuçlandı.” “Doğru olduğunu biliyoruz. Bakın bu felaket bir kaza değil, insanların göz göre göre ölüme gönderilmesidir. Ülkemizde yağmacı madencilik, yetersiz, bilinmeyen yasa ve yönetmeliklerle normalleşti ve İliç’te bir felaket yaşandı. Yetersiz denetimden kaynaklanıyor” dedi.

Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporunun projeler için önemli olduğunu belirten Özer, “ÇED raporu, belirli bir projenin çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlenip değerlendirildiği bir süreçtir. Yapılacak işin gerçek bir analizi. Bunun yapılması öncelikle ÇED raporunu hazırlamaya yetkili kurum ve kuruluşların bağımsızlığıyla mümkündür.” “Peki öyle mi oldu, maalesef olmadı. 07.10.2021 tarihinde Murat Kurum’un bakanı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı ve belgesi hazırlanarak dağıtım sahalarına gönderildi. “dedi.

Madenin ÇED raporunu hazırlayan firmanın yöneticisinin daha sonra madeni işleyen Anagold Madencilik’in yönetimine getirildiğini belirten Özer, “Maden Fırat Nehri’ne 350 metre uzaklıkta olmasına rağmen tehlike var” Zehirli siyanürün suya karışması ve heyelan tehlikesi bulunması halinde olumlu rapor hazırlanır ÇED Raporun hazırlandığı dönemde ÇED olumlu raporunu veren firma SRK Danışmanlık’tır.Yönetim Kurulu üyesi kimdir? Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı? Ahmet Oğuz Öztürk. 5 Şubat 2024 tarihinde Ahmet Oğuz Öztürk yani aynı kişi İliç’te madencilik yapan Anagold Madencilik A.Ş. maden şirketiydi. yönetim kurulu üyesidir. Bu atamanın sipariş raporuna bir ödül olduğunu düşünmemek mümkün değil” dedi.

Turan Taşkın Özer, “Bağımsızlığını kaybetmiş şirketlerle çevre tehdidini gizlemek ya da yokmuş gibi davranmak bizi bu felakete getirdi.” ve şöyle devam etti:

“Bu facianın sorumlusu, kanunen emir üzerine rapor hazırlanmasına izin veren bakanlık ve İliç’teki madenin kapasite artırımına rapora bile gerek görmeden onay veren Murat Kurum’dur. Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetidir. Doğanın ve insanların katledilmesine nefes almadan sebep olan maden şirketlerinin sorumlusudur.” “Ruhsat vermek yerine ÇED raporlarının siparişle alınmasına imkan veren düzenlemeler hazırlamalı ve bu çalışmanın bağımsız kuruluşlar tarafından ivedilikle yapılmasını sağlamalıdır. Aksi takdirde bu felaketlerle daha çok karşılaşmamız kaçınılmaz olacaktır.”

(HABER MERKEZİ)

haber-odunpazari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu