Haber

HEKTAŞ, 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’ne ev sahipliği yapacak

Türkiye’de tarımın önde gelen kuruluşlarından HEKTAŞ, 15-18 Mayıs tarihleri ​​arasında. bursa 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi’ne Türkiye’nin Orhangazi ilçesindeki Ar-Ge merkezi FARM’da ev sahipliği yapacak. 81 yabancı bilim insanı ve beşeri bilimin davetli konuşmacı olarak katılacağı kongrenin açılışını Nobel ödüllü biyoloji profesörü Craig Mello yapacak. 167 kelimelik sunum ve 53 poster sunumunun gerçekleştirileceği kongrede, stant alanında yerli ve yabancı 40 şube paydaşı da yer alacak. Bini aşkın katılımcının takip edeceği kongrede, dsRNA bazlı yeni nesil pestisitlerden örümcek zehrinden geliştirilen insektisitlere kadar pek çok yenilik tanıtılacak.

OYAK Küme Şirketlerinden HEKTAŞ, dünyanın dört bir yanından bitki koruma alanında uzman bilim insanlarını uluslararası bir etkinlikte ağırlayacak. 2. Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi, HEKTAŞ’ın dünyanın önde gelen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Bursa Orhangazi’deki FARM (Farming, Analysis, Research & More) tesisinde başlıyor. Kongre 18 Mayıs’a kadar devam edecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara Üniversitesi ve HEKTAŞ işbirliğiyle gerçekleştirilecek etkinlikte moleküler entomoloji, bitki patolojisi ve yabancı ot bilimi alanlarında uzman 81 yabancı davetli konuşmacı kongrede buluşacak. sürdürülebilirlik odaklı tarımda yenilikçi uygulamalar. Yerli ve küresel yaklaşık 40 biyoteknoloji ve tarım şirketinin stant kuracağı etkinliğin açılış konuşmasını RNA etkileşimi konusundaki çalışmalarıyla 2006 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan ABD’li biyoloji profesörü Craig Mello yapacak.

TARIMDA DÖNÜŞÜM KONUŞULACAK

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, HEKTAŞ’ın Türkiye’ye kazandırdığı dünyanın önde gelen Ar-Ge merkezlerinden FARM’da uluslararası bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi. Son yıllarda dünyada sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği bilincinin arttığına işaret eden Erdem’in açıklaması şöyle:

“HEKTAŞ’ı yeniden konumlandırarak başladığımız çalışma ile tarımda yenilikçi uygulamalara öncülük eden ve uygulayan bir şirketi ülkemize kazandırdık. Son yedi yılda geliştirdiğimiz yaklaşımla ‘Tarım 4.0’ dönüşümüne imza atan HEKTAŞ ve bu yöndeki stratejik hamleleri ile bugün geldiği noktada ‘Tarım 5.0’a yöneliyor.Tarımın geleceğini sadece tarlalarda değil, Ar-Ge merkezlerinde de teknoloji ve bilim belirliyor. HEKTAŞ ile sadece bugünün değil yarının projelerini ve çiftçilerini hazırlıyoruz. Konutların sahipliğini üstlendiğimiz kongrede, alanında uzman bilim insanlarının yine bitki savunma stratejilerine yön vereceğine inanıyoruz. Bu kongre bitki korumada yenilikler getirecek. Ar-Ge çalışmalarında da mihenk taşı olacak” dedi.

BİTKİ SAVUNMASINDA MOLEKÜLER STRATEJİLER

Uluslararası Moleküler Bitki Koruma Kongresi (IMPPC2023), tarımsal üretimde değerli verim kayıplarına neden olan zararlı böcekler, hastalık etmenleri ve yabancı otlarla mücadelede çevre dostu biyolojik ve moleküler yaklaşımların ön plana çıktığı bir dönemde toplanıyor. Kongre, yenilikçi ‘biyomoleküler bitki koruma stratejilerinin’ dünyaya tanıtılmasını sağlayan en değerli platform olarak tanımlanıyor. Kongre, doğal örümcek zehrinden geliştirilen peptit bazlı insektisitlerden, tek amaçlı organizmayı kontrol eden dsRNA bazlı pestisitlere kadar yeni nesil biyopestisitleri tanıtacak. Kongrede biyomoleküler bitki koruma stratejilerinin geliştirilmesine öncülük eden 81 bilim insanı sunum yapacak.

DÜNYANIN NUMARALI MERKEZLERİNDEN BİRİ ÇİFTLİK

HEKTAŞ’ın Orhangazi’de 607 dönümlük bir alan üzerine kurulu olan Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi, 350 çeşit bitki ile tarımsal üretim sahasının yanı sıra Ar-Ge ve tohum ıslah çalışmalarına da sahip. HEKTAŞ’ın geliştirdiği sürdürülebilir ve yenilikçi teknikler, tesiste ağırlanan üreticilere uygulamalı olarak gösteriliyor. Merkezde 2022 yılında 5 binden fazla üreticiye uygulamalı eğitim verildi.

REKLAM YAYINI

Kaynak: ANKA / Teknoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu