Ekonomi

Gelecekteki Emeklilik Artış Oranları Nedir? Kim ne kadar zam alıyor?

Yıl sonuna yaklaştığımızda emeklilere verilecek zam oranı konuşulmaya ve iddia edilmeye başlandı.

Emekli maaşlarına ilişkin başlatılan düzenleme çalışmaları devam ederken, enflasyon artışının Ocak ayında yapılacağı yönünde iddialar ortaya atılıyor. Merkez Bankası Piyasa Katılımcı Anketi tahminleri yükseltti. Artış hızına anketin verdiği enflasyon tahmini yön verdi.

2023 yılının ikinci 6 aylık dönemindeki TÜFE verileri emekli maaşlarındaki enflasyon artış oranını gösterecek. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Temmuz-Eylül enflasyonu yüzde 25,11. Artış oranını belirlemek için 3 aylık enflasyon verisi kaldı.

Artış oranının 3 Ocak’ta kesinleşmesi beklenirken, Merkez Bankası Ekim ayı Piyasa Katılımcı Anketi’nde artış oranına ilişkin tahminde bulunuldu. Ankette yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 68,01 olarak gerçekleşti.

Orta Vadeli Program’da yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olacak. Buna göre bu yılın ikinci yarısında emekli maaşlarının enflasyonla artış oranı yüzde 37,76 olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü emeklilik iyileştirme çalışmasıyla enflasyon artışının yanı sıra artış oranına refah payı da eklenecek.

Enflasyon artışının yanı sıra emekli maaşlarına eklenecek refah artışıyla birlikte toplam artış oranı yüzde 50’yi aşabilir. Ocak ayındaki artış oranı yüzde 50 ile karşılaştırıldığında emekli maaşlarındaki artışa 9,73 puanlık sosyal yardım payı eklenecek.

Zam oranlarının kesinliği çalışmalar netleştiğinde ortaya çıkacak. Kanun uyarınca sosyal yardım payları verilebileceğinden hazırlanacak yönetmelik Meclis’e gönderilecek.

Enflasyon ve refah artışları temel emekli maaşına yansıyacak. Bu artışlarla birlikte 7 bin 500 TL olan asgari emekli maaşının en az 10 bin TL’ye çıkması bekleniyor.

Mevcut maaşı 7.500,00 TL olan emeklinin maaşı yüzde 40,27 artışla 10.520,25 TL olacak.

Mevcut maaşı 10.000 TL olan emeklinin maaşının tahmini artışla 14.027,00 TL olması bekleniyor.

Mevcut maaşı 15.000 TL olan emeklinin, iddia edilen zamla birlikte maaşının 21.040,50 TL olması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu