Ekonomi

Fed yetkilileri faiz artırımı konusunda ikiye ayrıldı

Fed, 2-3 Mayıs tarihlerinde düzenlediği Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının tutanaklarını yayınladı.

Politika faizini 25 baz puan artırarak 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5-5,25’e çıkaran son toplantı tutanakları, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışına gerek olup olmadığı konusunda ikiye bölündüğünü gösterdi.

Tutanaklarda, yetkililerin daha fazla politika sıkılaştırmasının ne kadar uygun olabileceğine dair genel belirsizliğe işaret ettiği belirtildi.

Fed tutanaklarında, “Bazı yetkililer, enflasyonun yüzde 2’ye düşürülmesindeki ilerlemenin kabul edilemez derecede yavaş olmaya devam edebileceği beklentilerine dayanarak, gelecekteki toplantılarda daha fazla politika sıkılaştırmasının gerekli olabileceği yorumunda bulundu.” kelime yer aldı.

Tutanaklarda, çok sayıda yetkilinin, ekonominin mevcut görünüm doğrultusunda ilerlemesi halinde Mayıs ayı toplantısının ardından siyasette daha fazla sıkılaşmaya gerek kalmayabileceğini belirttiği kaydedildi.

Faiz artırımının ne ölçüde uygun olabileceği “daha az kesin”

Fed tutanaklarında, para politikasındaki birikimli sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve olası etkileri ışığında, söz konusu toplantının “daha belirsiz” hale gelmesinin ardından yetkililerin genel olarak daha fazla faiz artırımının uygun olacağı konusunda hemfikir oldukları belirtildi. Kredi koşullarındaki sıkılaşmanın ekonomi üzerindeki etkisi.

Yetkililerin enflasyonun kabul edilemez derecede yüksek olduğu konusunda hemfikir olduğu tutanaklarda, Mart ayına kadar olan verilerin, özellikle çekirdek enflasyon ölçütlerinde enflasyondaki düşüşün beklenenden daha yavaş olduğunu gösterdiğine değinildi.

Tutanaklarda, Fed çalışanları, finansal koşulların zaten sıkı olduğu bir dönemde, banka kredilerinde beklenenden fazla sıkılaşmanın etkilerinin bu yıl sonuna kadar “ılımlı bir resesyona” yol açacağını savunmaya devam etti.

Yetkililerin, azami istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine yönelik bariz riskler ışığında, genel bilgilerin ve ekonomik görünüme etkilerinin yakından izlenmesinin öneminin vurgulandığı belirtilen tutanaklarda, ekonomik görünüm ciddi şekilde aşağı yönlüydü.

Borç limitiyle ilgili endişeler giderildi

Tutanaklarda, bazı yetkililerin borç limitinin zamanında artırılamayacağı, bunun da finansal sistemdeki değerli aksamalar ve sıkılaşan finansal koşulların ekonomiyi zayıflatması açısından tehdit oluşturabileceği endişelerine de dikkat çekildiği belirtildi.

Fed tutanaklarında birçok yetkilinin, finansal sistemde ve genel olarak ekonomide önemli bozulma riskinden kaçınmak için borç limitinin zamanında yükseltilmesinin değerinden bahsettiği belirtildi.

Tutanaklarda, bankacılık şubesindeki gerginliğin ekonomik aktivite üzerinde daha fazla baskı oluşturacağı konusunda mutabık kalındığı belirtilirken, bunun ne ölçüde gerçekleşeceğinin net olmadığı kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu