Ekonomi

Diyarbakır’da 1.406 Çiftçiye 533 Ton Mercimek Tohumu Dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Diyarbakır’da hayata geçirdiği “Tarım Arazilerinin Kullanımının Sağlanması Projesi” kapsamında tohum almaya hak kazanan 1.406 çiftçiye 533 ton sertifikalı kırmızı mercimek tohumu yüzde 75 hibe ile dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bütçesi ile hayata geçirilen proje kapsamında tohum desteği almaya hak kazanan 1.406 çiftçiye 533 ton kırmızı mercimek tohumu dağıtım töreni düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi bahçesinde düzenlenen dağıtım töreninde konuşan Büyükşehir Belediyesi Valisi ve Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Su, şunları söyledi; 6’sı bakanlık, 4 milyon lirası Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 3 milyon lirası çiftçi desteğiyle toplam 13 milyon liralık sertifikalı kırmızı mercimek tohumu dağıtıldığını belirtti.

Mercimek üretiminde Diyarbakır’ın ilk sırada yer aldığını belirten Vali Su, “Çiftçilerimize sertifikalı kırmızı mercimek tohumu dağıtacağız. Bunu hep söylüyorum. İlimizin her kesiminde çok önemli gelişmeleri hep birlikte yaşıyoruz ve gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımızın ve Büyükşehir Belediyemizin tarım sektöründeki katkıları ve çiftçilerimizin katkıları.” “Birçok çalışmada birlikte önemli ilerlemeler kaydettik. Diyarbakır ili olarak mercimek üretiminde ilk sıralarda yer alıyoruz. İlimizde son mercimek üretimi yaklaşık 700 bin dekar alanda yapılıyor” dedi.

13 milyon liralık destekle elde edilecek gelirin 132 milyon lira olacağını belirten Su, şunları kaydetti:

“Bu yıl 6 milyon lira bakanlık, 4 milyon lira Büyükşehir Belediyesi ve 3 milyon lira çiftçi desteğiyle 13 milyon lira sertifikalı kırmızı mercimek tohumu aldık ve çiftçilere dağıtıyoruz. İnşallah” 38.095 dekar alanda yaklaşık 1.406 üreticiye 533 ton tohum ekeceğiz.13 “Milyonlarca liralık takviye yapıyoruz ama bundan elde edeceğimiz bitkisel üretim geliri 132 milyon lira.”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kentteki atıl arazilerin üretime kazandırılması projesini hayata geçirdiğini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “Tarımsal araştırma enstitümüz tarafından ilimizde 68 tohum kayıt altına alındı. ziraat fakültesi ve Ar-Ge yetkilisi 10 üretici var.Bu tohum çiftliği tarımı hem ülkemizde kullanılmak üzere hem de yurt dışına gönderilerek orada yapılıyor.Bakanlığımız tarafından yürütülen tarım arazilerinin aktivitesinin artırılması projesi kapsamında, Atıl arazilerin üretime kazandırılması amacıyla hayata geçirilen projenin sağladığı finansmanın iki katı tutarındaki finansmanı Büyükşehir Belediyemizin katkısıyla yaklaşık olarak sertifikalı tohumları üreticilerimizle buluşturacağız. Ayrıca ülke ekonomisine de 130 tohum üretiliyor. ” Bu yıl milyon TL’nin üzerinde” dedi.

Törene Vali Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu ve kurum yöneticileri ile çiftçiler katıldı. – DİYARBAKIR

pinarbasi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu