Ekonomi

Birleşik Krallık Konut Fiyatları Son 14 Yılın En Hızlı Düşüşü

Konut finansmanı şirketi Nationwide’a göre, Birleşik Krallık’ta konut fiyatları Temmuz ayında düşerek 14 yılın en hızlı yıllık düşüşünü kaydetti.

Şirket, fiyatların yıllık %3,8 düşüşle Temmuz 2009’dan bu yana en keskin düşüş olduğunu söyledi.

İngiltere merkezli Nationwide, ev fiyatları düşerken bile faiz oranlarının yüksek kaldığını ve karşılanabilirlik açısından zorluk oluşturduğunu söyledi.

Enflasyon ve İngiltere Merkez Bankası’nın belirlediği faiz oranlarına ilişkin belirsizlik sürerken, Temmuz ayında konut kredisi maliyetleri 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Birleşik Krallık’ta bir evin ortalama fiyatı 260.828 pound ile geçen yıl Ağustos ayında görülen zirvenin yüzde 4,5 altında.

Pandemi de dahil olmak üzere son yıllarda artan konut fiyatlarındaki düşüş, ilk kez oturan birçok kişi tarafından memnuniyetle karşılanacaktır.

Ancak Nationwide, Temmuz ayındaki düşüşe rağmen, yüksek kredi oranlarının konut satın alınabilirliğini olumlu yönde etkilemediğini söylüyor.

Nationwide’ın baş ekonomisti Robert Gardner, “Ortalama bir maaş kazanan ve yüzde 20 mevduatı olan tipik ilk kez alıcı, yüzde 6 kredi oranından aylık ev kredisi ödemeleri maaşlarının yüzde 43’ünü oluşturuyor” diyor. devam ediyor:

“Bu, bir yıl öncesine göre yüzde 32 arttı ve yüzde 29’luk uzun vadeli ortalamanın oldukça üzerinde.”

İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonla başa çıkmak için faiz oranlarını artırmasıyla ev kredisi faizleri yükseliyor.

Merkez Bankası’nın önümüzdeki Perşembe günü faiz oranlarını yüzde 5’ten en az 5,25’e çıkarması bekleniyor. Bu, Aralık 2021’den bu yana 14. faiz artışı olacak.

İngiltere’de yıllık enflasyon oranı Haziran’da yüzde 7,9 iken, Mayıs’ta yüzde 8,7’nin altına geriledi. Ancak gıda enflasyonu hala yüzde 17,3.

Gıda ve enerji fiyatları enflasyonu yüksek tutuyor.

Ev kredisi komisyonculuğu şirketi SPF Private Clients’ın CEO’su Mark Harris, ev kredisi maliyetleri artarken faiz oranlarında beklenen artışın “tehlikenin hala bitmediği” anlamına geldiğini söyledi.

Ancak, HSBC, Barclays ve Nationwide gibi ev kredisi sağlayıcılarının, beklenenden daha iyi enflasyon haberlerinin ardından sabit faizli kredi fiyatlarını indirdiklerini söyledi.

Pantheon Makroekonomi uzmanı İngiliz iktisatçı Gabriella Dickens, talep ve arz dengelenmeden konut fiyatlarının gördükleri zirveden yaklaşık yüzde 8 oranında düşmesini beklediklerini söyledi.

Öte yandan bankacılık devi HSBC, dünya çapında artan faiz oranlarının ardından kârını ikiye katladı.

Londra merkezli banka, bu yılın ilk altı ayında 21,7 milyar dolar kar elde etti. Bir yıl önceki karı 9,2 milyar dolardı.

HSBC CEO’su Noel Quinn, “İyi küresel karlar, güçlü net faiz geliri, küresel işimizde daha yüksek gelir ve devam eden sıkı maliyet kontrolü” dedi.

haberpervari.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu