Ekonomi

Avustralya Merkez Bankası Faiz Oranlarını Artırma Baskısıyla Karşı Karşıya

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve piyasa ekonomistleri, Avustralya Merkez Bankası’na (RBA), inatçı enflasyon oranlarına ve artan konut fiyatlarına karşı koymak için faiz oranlarını artırma çağrısında bulunuyor. Bu baskı, RBA’nın yakın zamanda yaptığı önemli para politikası ayarlamalarına ve mali konsolidasyona rağmen ortaya çıkıyor.

IMF’nin misyon şefi Abdoul Wane, RBA’ya faiz oranlarını mevcut %4,1’den yükseltmeye devam etmesini tavsiye ederek, Arnavutluk hükümeti milyarlarca dolarlık altyapı projelerini ertelemediği sürece daha fazla artışın gerekli olabileceği konusunda uyardı. IMF, Avustralya ekonomisinin enflasyon, düşük işsizlik ve artan konut fiyatları nedeniyle her zaman “kapasitenin üzerinde” çalıştığına inanıyor.

Yeni RBA Lideri Michele Bullock, enflasyonun gerektiği kadar hızlı düşmemesi halinde faiz oranlarının 13. kez artırılabileceğini ve nakit faiz oranının %4,35’e çıkarılabileceğini belirtti. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan enflasyonun RBA’nın hedefini aştığını gösteren veriler karşısında kararsız kaldı.

IMF ayrıca hükümetlerin eşgüdümlü para ve maliye politikaları ve kamu yatırım projelerinin hızını azaltarak enflasyonun düşürülmesine katılması gerektiğini vurguladı. Bu tür girişimlerde bulunulmaması durumunda faiz oranlarının daha da artması gerekebileceği uyarısında bulunan IMF, yüksek faiz oranları nedeniyle konut kredisi ödemeleri ikiye katlanan konut kredisi sahiplerine orantısız bir yük getirebileceğini belirtti.

IMF, konut arzının düşük olmasını ekonomik kaygı kaynağı olarak gösterirken, fiyatların yeniden artmaya başlamasıyla birlikte konutta satın alınabilirlik sorunu yaşandığını ve kiralarda hızlı bir artışın yaşandığını belirtti. Avustralya İstatistik Bürosu verilerine göre yeni konut onayları Eylül ayında %4,6 oranında düşerek sorunu daha da derinleştirdi.

IMF, Avustralya’da yüzde 3’lük enflasyon hedefine ulaşmanın, Merkez Bankası’nın 2025 sonu hedefinin ötesinde, 2026’nın başlarına kadar erteleneceğini öngörüyor. Yüksek ve kalıcı enflasyon riskini vurgulayan Wane, enflasyonun daha hızlı düşürülmesi ve enflasyon beklentilerinin sabitlenmesi riskinin en aza indirilmesi için daha yüksek faiz oranlarını destekliyor.

IMF raporu ayrıca Avustralya’ya karbon vergisini yeniden uygulamaya koyması ve net sıfır emisyona ulaşmak için ekonomi çapında bir karbon fiyatı uygulanması ve federal hükümetin savunma sistemi içindeki karbon denkleştirmelerinin bütünlüğünü sağlama dahil olmak üzere iklim değişikliğini azaltma çabalarını desteklemesi çağrısında bulundu.

Buna karşılık Azerbaycan Merkez Bankası (CBA), desteklenen sınırlayıcı faktörler ve istikrarlı enflasyon beklentileri nedeniyle yıllık enflasyonun bu yıl boyunca ve 2024 yılına kadar hedef aralıkta kalacağını öngörüyor. CBA, para politikası ayarlamalarının bir parçası olarak iskonto oranını düşürdü. 2023, 2024 ve 2025 için sırasıyla %4,3, %5,3 ve %3,4 enflasyon oranları öngörülüyor ve bu durum gelecekteki para politikası tercihlerini etkileyecek. Hem dış hem de iç ortamdan ciddi bir tehdit ortaya çıkmadığı takdirde para politikasının kademeli olarak gevşetilmesi düşünülecek. FİS Kurulu kararının ardından iskonto oranı %9’dan %8,5’e düşürülerek faiz koridorunda düzenleme yapılmış olup, bu değişiklikler 2 Kasım 2023 tarihinden itibaren geçerli olacaktır.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

haber-sarayonu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu