Ekonomi

12 yılda bir ilk: Esad, Arap Birliği Zirvesi’ne katıldı

Emre ERGÜL

12 yıl sonra bugün bir ilk olacak, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad bugün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilecek olan 32. Arap Birliği zirvesine katılacak. 16 Kasım 2011’de Kahire’de yapılan dışişleri bakanları toplantısında Esad’ın kendi halkına zulmettiği ve kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle Suriye’nin üyeliği askıya alınmıştı. Ülkenin koltuğu, 24 Mart 2013’te Doha’daki tepedeki Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na verildi.

14 Nisan’da Cidde’de ve 1 Mayıs’ta Amman’da gerçekleştirilen ön müzakerelerin ardından 7 Mayıs’ta Kahire’de gerçekleştirilen dışişleri bakanları toplantısı, Suriye’nin Arap Birliği Meclisi ile birlikte tüm kurumsal çalışmalara katılmasının önünü açtı. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Suudi Arabistan’ın resmi daveti üzerine dün Lübnan televizyonu al-Jadded’e “Esad toplantıya katılıyor” şeklinde bir açıklama yaptı.

Bakan, ülkesinin “Arap kardeşleriyle çalışmayı dört gözle beklediğinin” altını çizdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Sousan, “Zirvenin yeni bir dönem başlatmasını temenni ediyoruz.” dedi.

Toplantıda ülkesine yatırım yapmak istediği konuşulan Esad’ın katıldığı son Arap Birliği zirvesi 2010’da Libya’daydı. 2012’de Suudi Arabistan Esad hükümetiyle bağlarını kesti, Riyad da açıkça Esad’ın devrilmesini savundu. uzun süredir savaşın ilk aşamalarında Suriye’de savaşan silahlı grupları destekliyor.

Ancak 6 Şubat’ta Suriye ve Türkiye’yi vuran depremin ardından diplomatik bir hareketlilik başladı. Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan da savaşın başlamasından bu yana ilk kez Şam’ı ziyaret etti ve Nisan ayında Esad ile bir araya geldi. 22 üyeli birlik içinde yer alan Katar, Fas ve Kuveyt, Suriye ile ilişkilerinin bu düzeyde normalleşmesine karşı çıkıyor.

inonu-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu