Haber

Xi, Arjantin Devlet Başkanı Fernandez ile Görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya’nın Bali Adası’nda Arjantin Devlet Lideri Alberto Fernandez ile biraraya geldi, 15 Kasım 2022. (Fotoğraf: Rao Aimin/Xinhua)

BALİ, 16 Kasım (Xinhua) — Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Salı günü öğlenden sonra Endonezya’nın Bali Adası’nda Arjantin Devlet Lideri Alberto Fernandez ile biraraya geldi.

Xi, iki önderin ortak bir biçimde 2022’yi Çin-Arjantin Dostluk ve İşbirliği Yılı ilan ettiği bu yılın, Çin-Arjantin ilişkilerinin gelişmesinde çok önemli bir yıl olduğuna işaret etti ve iki tarafın diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 50. yıl dönümünü sıcak bir şekilde kutlayarak çeşitli alanlarda ikili alışveriş ve işbirliğini yeni bir boyuta taşıdığına dikkat çekti.

Çin lideri, önde gelen gelişmekte olan ülkeler ve yükselen ekonomiler arasında olan Çin ve Arjantin’in bağların büyümesi için planın hazırlanmasında stratejik bir bakış açısı benimsemeleri ve kapsamlı stratejik iştiraklerinde daima ilerleme için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Çin’in Arjantin ile idare deneyimi paylaşımını artırmaya hazır olduğunu kaydeden Xi, iki ülkenin kendi ulusal şartlarına, halkın beklentilerine ve çağın gereksinimlerine uygun bir kalkınma yolu izleme konusunda birbirini desteklediğini söylerken egemenlik, güvenlik ve kalkınma çıkarlarını korumak için birbirlerinin ardında olduklarını söz etti.

İki tarafın kültür, medya, eğitim, spor, gençlik ve lokal seviyede işbirliği yapması, yüksek kaliteli Jenerasyon ve Yol işbirliğini hızlandırması ve tarım, güç, altyapı, uzay ve öteki alanlarda işbirliğini derinleştirmesi ve genişletmesi gerektiğini söyleyen Xi, Çin’in Arjantin’den daha fazla kaliteli eser ithal etmeye hazır olduğunu da kelamlarına ekledi.

Xi, Çin’in eşitlik, karşılıklı yarar, inovasyon, açıklık ve insanlara fayda sağlama özelliklerine sahip olan yeni bir çağ için Çin-CELAC (Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu) Forumu’nu oluşturmak ve Çin-LAC (Latin Amerika ve Karayipler) bağını derinleştirmek için Arjantin ile çalışmaya hazır olduğuna dikkat çekti.

Çin önderi, gerçek manada çok taraflılığı desteklemek, Global Kalkınma İnisiyatifi ve Global Güvenlik İnisiyatifi’ni uygulamak ve insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluğu birlikte oluşturmak için G20 Grubu’nda ve öteki çok taraflı forumlarda Arjantin ile yakın işbirliğini sürdüreceğini de kelamlarına ekledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Endonezya’nın Bali Adası’nda Arjantin Devlet Lideri Alberto Fernandez ile biraraya geldi, 15 Kasım 2022. (Fotoğraf: Rao Aimin/Xinhua)

Fernandez, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak tekrar seçilmesinden ötürü Xi’yi tekrar ve şahsen tebrik etti.

Fernandez, geçen Şubat ayında Beijing Kış Olimpiyat Oyunları’nın açılış merasimi için Beijing’e yaptığı ziyarette Xi ile başarılı ve verimli bir görüşme yaptığını hatırlattı.

Arjantin’in Arjantin-Çin kapsamlı stratejik iştirakini daha da derinleştirmek için her türlü beklentiye sahip olduğunu belirten Fernandez, Arjantin’in her daim Çin ile dostluğunu ve kardeşliğini genişleteceğini, Çin’i egemenliğini ve toprak bütünlüğünü muhafaza konusunda her vakit destekleyeceğini de kelamlarına ekledi.

Fernandez, Arjantin’in ticaret ve finans gibi alanlarda Çin ile işbirliğini artırmaya, Kuşak ve Yol işbirliğini ilerletmeye ve ortak bir geleceğe sahip bir Arjantin-Çin topluluğu kurmaya hazır olduğunu söyledi.

Arjantin Devlet Başkanı, Arjantin’in Çin ile BRICS ve öbür çok taraflı yapılarda uyumu ve işbirliğini geliştirmeyi umduğunu ve LAC-Çin ilgisinin gelişimini faal bir biçimde destekleyeceğini de kelamlarına ekledi.

Toplantıya Ding Xuexiang, Wang Yi, He Lifeng ve öbür yetkililer katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu