Haber

Uzaya fırlatılan yerli uydu IMECE’den ilk sinyal alındı! Yüksek çözünürlüklü görüntü 2 hafta içinde gelecek

TÜBİTAK Uzay tarafından geliştirilen IMECE, Space X şirketine ait Falcon 9 roketi ile ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden bu sabah saat 09:47’de uzaya fırlatıldı.

“İLK GÖRÜNTÜ NEREDEN?”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün uzaya fırlatılan İMECE uydusundan ilk sinyalin alındığını bildirdi. Bakan Varank, “Milli Teknoloji Hamlesi” etiketiyle yaptığı paylaşımda takipçilerine, “İlk sinyal alındı. #İMECE yörüngeye yerleşti! Millet, iki hafta sonra ilk yüksek çözünürlüklü görüntüsünü alacak. İlk görüntünün nerede olacağını düşünüyorsun?” soruyu yöneltti.

5 YILLIK MİSYON

680 kilometre yükseklikte güneşle senkronize bir yörüngede konumlanacak olan İMECE, 5 yıllık tasarım misyonu ömrü boyunca amaçlı teşhis, tespit, doğal afetler ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda ülkeye hizmet edecek. Uydu dünyanın her yerinden görüntü alabilecek. Yine TÜBİTAK UZAY tarafından İMECE ile birlikte geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ işbirliğiyle üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, nesnelerin interneti ve PLAN-S firması tarafından üretilen CONNECTA T2.1 küp uyduları uzaya fırlatılacak. tıpkı bir rokette olduğu gibi.

SAYAÇ ALTI ÇÖZÜNÜRLÜK KAMERA

Milli imkanlarla geliştirilen yer gözlem uydusu IMECE, BİLSAT, RASAT ve Göktürk-2 uydularından elde edilen deneyimle donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metre altı çözünürlüklü elektro-optik uydu kamerası TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirildi ve İMECE’ye entegre edildi. Teknolojik açıdan kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak. İMECE’de elektro-optik kameraya ek olarak uçuş bilgisayarı, elektrikli tahrik, yönlendirme ve yörünge belirleme, güç ve haberleşme alt sistemleri TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. IMECE Projesi kapsamında başta uçuş bilgisayarı yazılımları olmak üzere yönlendirme ve yörünge yazılımları, analiz yazılımları, yer istasyonu yazılımları TÜBİTAK UZAY mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. TÜBİTAK UME’nin manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile TÜBİTAK MAM’ın sabit güneş paneli IMECE uydusuna katkıda bulundu.

İHRACAT POTANSİYELİ

İMECE Projesi’nden elde edilecek çıktılar, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı yeni uyduların yapı taşlarını oluşturacaktır. Bu proje ile edinilen kritik uzay teknolojilerinin yanı sıra bu alanda insan gücü ve bilgi birikimi kazandırılacaktır. Proje kapsamında üretilen ekipmanların uzay tarihçesi ile Türkiye, katma değeri yüksek sistemleri ihraç etme potansiyeli kazanacak. Haziran 2022 itibarıyla termal vakum, titreşim, akustik ve elektromanyetik uyumluluk testlerinden başarıyla geçen İMECE uydusu, şubat ayında fırlatma üssünün bulunduğu ABD’ye gönderildi.

habervarto.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu