Ekonomi

Ticaret Bakanlığı’ndan ikinci el araç satışına ilişkin yeni karar

Ticaret Bakanlığı 2. el motorlu taşıtların tavsiye edilen mevcut satış fiyatından daha yüksek bir fiyattan satılmasını yasaklamıştır. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “2. el motorlu taşıtların tavsiye edilen mevcut satış fiyatının üzerinde bir fiyata reklam yoluyla pazarlanması 1 Ocak 2024 tarihine kadar yasaktır”ifadeler yer aldı.

“15 Temmuz prestijiyle yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında, “reklam platformları” tarafından tüm gerçek ve tüzel kişiler yayınlanma aşamasında uyarılmakta, söz konusu yasağa aykırı ilanlar ve reklam verenlere ilişkin bilgiler Bakanlığımıza gönderilmekte ve takibi yapılmaktadır.

Bu yönetmeliğe aykırı olabilecek reklam kısıtlama yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce reklam platformlarında yayınlanan bireysel ve ticari reklamların toplam sayısının 20 binin üzerinde olduğu belirlendi. Duyuru platformları ile üyelerine yapılan uyarı ve bildirimler ile Bakanlığımızca yapılan kamuoyu bilgilendirmeleri sonucunda, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz 2023 tarihi itibariyle bu sayının 7 bin seviyelerine gerilediği gözlemlenmiştir. Yapılan son incelemede söz konusu yönetmeliğe aykırı olabilecek toplam ilan sayısının 5 binin altına düştüğü anlaşıldı.

300 bin TL’ye kadar para cezası

Bu kapsamda söz konusu ilanlara ilişkin bilgiler ilgili ilan platformlarından temin edilmiş ve Bakanlığımızca bunların incelenmesine başlanmıştır. Bakanlığımızca yapılan inceleme sonucunda kısıtlamaya aykırı ilan veren gerçek ve tüzel kişilere 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanıyor. Bu cezaların muhataplarına tebliğ süreci başlamış ve devam etmektedir.

Bu kapsamda, 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren reklam kısıtlamasına uygun olarak, reklam platformlarına bireysel veya ticari ilan veren tüm vatandaşlarımızdan ve işletmelerimizden araç ilanı vermeleri konusunda azami özen ve hassasiyet beklenmektedir.

Ayrıca bilindiği üzere şahsi satışlarda yılda en fazla üç araç satışına izin veriliyor ve bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet sayıldığından cezai yaptırım gerektiriyor. Birinci derece yakınları da dahil olmak üzere vekaleten satış yapan şahıslar Bakanlığımızca incelenmiş olup gerekli cezai işlemler yapılmaktadır. Ayrıca vergi incelemesi kapsamında süreçlerin devamı için tespit edilen kişilerin bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığına iletilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu