Haber

Kuş gribi salgını: Tavuklar gömülecek yer bulamıyor

Japon kamu yayıncısı NHK’nın bildirdiği gibi, ülkenin 26 vilayetinden 16’sında kuş gribi görüldü ve öldürülen tavukları gömecek yer kalmadı.

Yerel makamlar ve çiftçilerin, salgının yayılmasını önlemek için hayvanları öldürerek gömdükleri ülkede, tavukları gömecek yer olmadığı için çalışmalarının salgın nedeniyle sekteye uğradığı bildirildi.

17 milyon tavuk telef oldu

Japonya, son aylarda ülkenin birçok yerinde ortaya çıkan bir kuş gribi salgınıyla uğraşıyor. Salgın kümes hayvanı arzı üzerinde önemli bir baskı oluştururken, yumurta fiyatları da tırmanıyor.

Sadece bu dönemde 17 milyon tavuğun öldürüldüğü Japonya’da bu rakamın rekor olduğu belirtildi. Son rekor, kuş gribi nedeniyle 9,9 milyon tavuğun öldürüldüğü 2020 mali yılındaydı.

Küresel yem fiyatları ikiye katlandı

Hollanda merkezli Rabobank, bu ay yayınladığı raporunda, dünya yumurta fiyatlarının 2023’ün ilk çeyreğinde tarihi rekor seviyelere ulaştığına dikkat çekerek, birçok ülkede görülen kuş gribi sonucu yem fiyatlarının yüksek olmasına işaret etti.

2020’nin ortasından 2022’nin ortalarına kadar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle küresel yem fiyatları ikiye katlandı.

Rabobank kıdemli analisti Nan-Dirk Mulder şunları söyledi: “Küresel fiyatlar 2007’ye göre 2,5 kat daha yüksek ve geçen yıldan bu yana yüzde 100 arttı”ifadelerini kullandı.

Yumurta fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesinde

Rabobank raporuna göre Japonya’da 1.8 dolara ulaşan yumurta fiyatları son 10 yılın en yüksek seviyesinde yer aldı. “Tayland, Filipinler, İsrail, Yeni Zelanda, Nijerya, Kenya, Brezilya, Meksika ve Arjantin’de de rekor fiyatlar görülüyor”o dedi.

 

KAYNAK: BAĞIMSIZ, NHK, CNN

kepsut-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu