Haber

İstanbul konuttan konuta taşınıyor: En yoğun ilgi Karadeniz ve Ege’de!

Deprem telaşı içinde olan İstanbul halkı göç hareketine neden oldu. Mega kentte ev değiştirenler sağlam yerleri tercih ederken, ilçe dışına göçte Karadeniz ve Ege ön planda.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından İstanbul’u büyük bir endişe sardı. Sıvılaşan tabanın afetin etkisini artırması, eski binaların yanı sıra yeni binaların da çökmesi endişeyi daha da artırdı. İstanbullular bir yandan fay sınırından uzak, kent içinde iyi konumlanmış alanlara taşınırken, diğer yandan da kent dışına göç başlamıştır. Mega kentten ayrılanların ilk tercihi Karadeniz ve Ege bölgeleri oldu.

10 KAT FAZLA TALEP VAR

Ev-Apartman Taşıyıcıları Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, “Şu anda ulaşım anlamında ölü dediğimiz bir sezondayız. Normalde günde 2-3 kişi evden eve için arıyordu. Hatta bir hafta, bir ay sonra fiyat sorup kapatıyorlardı. Şimdi günde ortalama 20 kişi. Yer değiştirmelerde yüzde 60 artış var” dedi.

EN KAÇIŞ AVCISINDAN

Vatandaşların en çok Avcılar’dan ayrıldığını, ardından Bakırköy, Zeytinburnu, Fatih ve Beyoğlu bölgelerinin geldiğini belirten Ayılmazdır, “Buradaki vatandaşlar ikinci veya üçüncü daireleri varsa katı alanlara taşınıyor” dedi. Ayılmazdır, şöyle devam etti: “Avrupa yakasında kuzeye bir kayma var. Anadolu yakasında Şile, Kurtköy, Çekmeköy gibi yeni yapı stoğu olan yerlere gidiyorlar. Dairelerinin depreme dayanıklı olmadığını düşünenler taşınıyor. … Şu anda ön planda Karadeniz var.”

ESKİ BÖLGELER BOŞALTILIYOR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da göç psikolojisinin alt üst olduğunu belirterek, “Eski iç düzene sahip ilçelerde birçok vatandaş evini terk etmek istiyor. Bizde bu tür duyumlar oluşmaya başladı. İstanbullular Muğla, İzmir, Edirne’ye göç etmiş oralarda da talep var, olacağı söyleniyor.”

İÇ GÖÇÜN BEŞ MERKEZİNE AKIN

Horoz Konuttan Konutta Nakliyat’ın sahibi Adem Çito, depremin ardından büyük bir yoğunluk yaşadıklarını söyledi. İstanbul’da Çekmeköy, Beykoz, Ataşehir, Göktürk ve Kemerburgaz’a yoğun talep olduğunu kaydeden Çito, “Ayvalık, Ege Bölgesi, Çanakkale ve Edirne’ye şehir dışı taşınmalara yoğun talep var” dedi. İstanbul’a Hatay, Antakya ve Malatya’dan taşınanların da olduğuna işaret eden Çito, “Bu bölgelerden Ankara ve İzmir’e yoğun talep var” dedi.

DEPOLAR DA TAŞTI

Adem Çito, Avrupa Yakası’ndan Anadolu Yakası’na 3+1 konut taşıma maliyetinin 12 bin TL, İstanbul’dan İzmir’e 3+1 konut taşıma maliyetinin ise 28-30 bin TL olduğunu belirtti. Deprem öncesi bazen günü çalmadan tamamladıklarını belirten Çito, “Artık her gün 20-25 kişi arıyor. Bunların yarısı depo hizmeti istiyor.”

KAYNAK: AKŞAM / DİLEK ENSTİTÜSÜ

muratpasaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu