Haber

İnsan hakları grupları tutuklu öğrencinin Sri Lanka’dan serbest bırakılmasını talep ediyor

İnsan hakları grupları, Sri Lanka’yı bu ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle protestolarda gözaltına alınan öğrenciyi serbest bırakmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün de aralarında bulunduğu 7 insan hakları grubu, Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu’nun (IUSF) düzenleyicilerinden Wasantha Mudalige’nin serbest bırakılmasını talep etti.

Başsavcı karşı çıkarsa, mahkemelerin terörle mücadele hükümleri kapsamında kefaleti rutin olarak reddettiğini belirten insan hakları grupları, Mudalige’nin bir terör suçuna karıştığına dair hiçbir kanıt olmamasına rağmen yetkililerin Mudalige’yi gözaltında tuttuklarını bildirdi.

Ortak açıklamada, Mudalige’nin “uluslararası insan hakları hukuku uyarınca işkence veya diğer kötü muamele yasağını ihlal ederek, hücre hapsinde ve kötü koşullarda tutulduğu” belirtildi.

Ağustos 2022’de Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) öncülüğünde düzenlenen ve yüzlerce öğrencinin katıldığı gösterilere polis biber gazı ve coplarla müdahale etti.

Gösteriler sırasında aralarında IUSF liderinin de bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı.

Toplam dış borcu 51 milyar doları aşan Sri Lanka, geçen yıl vadesi gelen yaklaşık 7 milyar dolarlık borcunu süresiz olarak temerrüde düşürdü.

Tarihinin en ağır ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Sri Lanka, IMF ile yaptığı müzakereler sonucunda 2,9 milyar dolarlık kredi ön anlaşmasına vardı.

sri lanka’daki olaylar

Sri Lankalılar, Mart ayı sonunda ülkenin mali durumuna ve yakıt sıkıntısına karşı protestolarını artırdı. Şiddetin ardından ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve hükümet, protestolarda kamu malına veya başkalarına zarar veren herkesin vurulmasını emretti.

Ekonomik kriz içinde olan Sri Lanka’da protestocular 9 Temmuz 2022’de Başbakanlık konutuna girerek binayı ateşe verdi.

Başkan Gotabaya Rajapaksa, eşi ve iki korumasıyla 13 Temmuz’da Maldivler’e, ertesi gün de Singapur’a gitti.

Rajapaksa istifa mektubunu 14 Temmuz’da e-posta ile göndermişti. Ardından 20 Temmuz’da Sri Lanka Meclisi’nde yapılan oylamada Süreksiz Devlet Lideri ve Başbakan Ranil Wickremesinghe ülkenin yeni devlet lideri seçildi.

haberomerli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu