Haber

General Nguema Gabon’da geçici cumhurbaşkanı olarak yemin etti

– General Nguema Gabon’da geçici cumhurbaşkanı olarak yemin etti

LIBREVILLE – Gabon’daki askeri darbeye liderlik eden General Brice Oligui Nguema, geçici devlet başkanı olarak yemin etti.

Orta Afrika ülkesi Gabon’da askeri darbe sonrasında geçici hükümet kuruldu. Darbenin arkasındaki isim olan Cumhuriyet Muhafızları Komutanı General Brice Oligui Nguema, bugün Anayasa Mahkemesi’nde yemin ederek ülkenin geçici devlet başkanı oldu. Nguema, Cumhuriyet Muhafızları üniformasıyla yaptığı konuşmada cumhuriyeti ve demokrasiyi koruyacağına söz verdi. Geçiş döneminin bitiminden sonra özgür ve şeffaf seçimlerin yapılacağı sözünü veren Nguema, siyasi suçlulara af sözü verdi. Yemin töreni kapsamında başkent Libreville’deki başkanlık sarayında askeri geçit töreni düzenlendi.

Gabon’da darbe

30 Ağustos’ta Gabon’da askerler darbe yapmış, Gabon Devlet Lideri Ali Bongo ise Ondimba’daki evinde gözaltına alınmıştı. Askerler, ülkenin resmi kurumlarının feshedildiğini, seçim sonuçlarının iptal edildiğini ve sınırların geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

General Nguema, darbenin ardından iş dünyasından temsilciler, dini liderler, sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, diplomatlar ve gazetecilerle bir araya gelerek sorun ve şikâyetlerini dinledi.

Ali Bongo Ondimba, Gabon’u 41 yıl yöneten babası Omar Bongo Ondimba’nın ölümünün ardından 2009 yılında iktidara gelmiş ve 26 Ağustos’ta yapılan genel seçimleri üçüncü kez kazanmıştı. Ancak muhalefet seçimlerde hile olduğunu iddia etti.

buldan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu