Haber

Erzincan’da maden faciası: Kayıp işçilerden 5’i konteynerde, 4’ü ise araçlardaydı (4)

BAKAN YERLİKAYA VE BAYRAKTAR’DAN AÇIKLAMA

Çöpler Maden Sahasındaki çalışmaları takip eden İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar bir açıklama yaptı. Heyelan bölgesinde çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Yerlikaya, “Bildiğiniz gibi Erzincan İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki madende dün saat 14.28’de heyelan meydana geldi. İlk tespitlere göre kayan kütlenin toplam hacmi Yaklaşık 9-10 milyon metreküp olduğu belirtiliyor. Maalesef 9 işçimiz bu durumda.” Kütlenin altında sıkışıp kalan ekipler, hemen arama-kurtarma çalışmalarına başladı ve aralıksız devam ediyor. Olayın ardından Afet Acil Durum Merkezimiz, Sayın Bakanımız, Milletvekilimiz, 3’üncü Ordu Komutanımız, İçişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcıları ile birlikte, Afet Acil Durum Merkezimizde yapılan çalışmaları koordine etmek üzere görevlendirildi. alan. “Erzincan Valimiz, AFAD Başkanımız, Erzincan, İliç belediye başkanlarımız, başsavcılarımız, savcılarımız, mülki amirlerimiz, jandarmamız, polisimiz, ilgili kurum ve kuruluşların genel müdürleri, üniversitelerden bilim insanları çalışmalarını yürütüyorlar” dedi.

YERLİKAYA: 5’İNİN KONTEYNERLERDE, 4’ÜNÜN ARAÇLARDA OLDUĞU DEĞERLENDİRİLDİ.

“Şu anda bölgede 339 arama kurtarma görevlisi ve AFAD, TSK arama kurtarma JAK, PAK, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından diğer yetkililer olmak üzere 1700-1800 işçi çalışıyor” diyen Bakan Yerlikaya, şöyle devam etti:

“Ayrıca 626 araç, 97 aydınlatma kulesi, 32 iş makinesi, 6 drone, 44 jeneratör, 3 KBRN aracı, 5 metale duyarlı radar cihazıyla arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda insan açısından herhangi bir ihtiyacımız yok. Kaynak işçileri Aradığımız işçilerle ilgili olarak bir detayı paylaşmak istiyorum.Yapılan değerlendirmelere göre aradığımız arkadaşlardan 5’inin konteynerde, 3’ünün araçta ve 3’ünün ise konteynerde olduğu belirlendi. Aynı bölgede, diğer şoförümüz de farklı bir bölgede bir kamyonun içindeydi.Bildiğiniz gibi 100 dönüm alana yayılmış 9-10 milyon metreküpten bahsediyoruz, büyük bir kütle.Bizim bu kütlede avantajımız var.Ne bilim adamları Bize söylenen şu ki, metal radar tespitlerimizle birlikte aracın içinde ve konteynerin içinde ne olduğuna dair kütleyi taramaya başladık.Daha hızlı aksiyon alabilmek için radarlı araç ve konteynerlerin izini alır almaz. taramalar yapınca daha hızlı taramaya başlıyoruz. “Oraya odaklanıp biraz ara vermek istiyoruz.”

‘RADARLARDAN GELEN BİLGİLER DEĞERLENDİRİLİYOR’

Arama kurtarma çalışmalarının yapıldığı bölgelerde yeniden heyelan ihtimalinin olup olmadığına yönelik yer radarlarının takip edildiğini belirten Yerlikaya, “Önemli olan nokta, bölgelerde rastgele heyelan ihtimalinin olup olmadığıdır. Arama kurtarma personelimizin görev yaptığı yerde, yer radarlarından gelen bilgiler bilim insanlarımız tarafından an be an değerlendiriliyor. “AFAD ile uyum içinde yürüttüğümüz arama kurtarma faaliyetlerini, emniyetten taviz vermeden sürdürmek istiyoruz. Hava koşullarını görüyoruz. Oradaki kitlenin, kaydığı yerlerin, başka yerlerin ve kaydığı yerlerin Cumhuriyet Üniversitesi ve AFAD’dan bilim insanları tarafından arama kurtarma faaliyetlerinde en ufak bir riskin olmamasını sağladığı aşikar.” “Türkiye’deki dostlarımız sürekli izliyor. Aramayı yapan arkadaşlarımızla anında telsiz iletişimindeyiz. Belirttiğimiz gibi arama kurtarma çalışmalarımız gece gündüz devam edecek. Dün yaşanan bu yıkıcı olaydan dolayı öncelikle madencilerimize, çalışanlarımıza, Erzincan’ımıza, İliç ilçemize şükranlarımı sunuyorum.” Aradığımız 9 işçinin yakınlarını yakın zamanda ziyaret edip geçmiş olsun dileklerimizi ileteceğiz. Acil şifalar. Aziz milletimize acil şifalar diliyorum. Duamız ve temennimiz müjdeli haberler vermektir. İnşallah güzel haberler verebiliriz” dedi.

‘ANALİZ YAPILIYOR’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın civardaki dereler ve Fırat Nehri’nden alınan analizlerle ilgili açıklama yaptığını belirten Yerlikaya, “Oradan alın, çok net göreceksiniz. Bakanımız Özhaseki yapmaya devam edecek. Bunu sistemli bir şekilde yapıyoruz.Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan tıklayınız.Gönderilen genel müdür ve bakan yardımcıları bu numuneleri alıyor.Cumhurbaşkanımız burada, hiç vakit ayırmıyor.4 savcımızın talimatıyla ataması yapıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç. Süreçle ilgili, aydınlatılması gereken her şeyle ilgili gerekli açıklamayı yapıyorlar. Burada bir ihlal var ama açıklama konusunda bir sıkıntı yok. “İlgili idari soruşturma ile ceza soruşturması eş zamanlı olarak devam ediyor.” . 24 saattir tamamlanmayan tüm sorunların cevabını bulacaksınız. Her biri açıklığa kavuşturulacak. Gözaltına ilişkin savcı açıklama yaptı. Ayrıca 4 gözaltının olduğunu da biliyorum” dedi.

BAYRAKTAR: 2004’TEN BU YANA İŞLETME BELGESİNE SAHİP BİR MADEN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da olayın ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nden hareket ederek bölgeye geldiğini belirtti. Bölgede ilgili bakanlık ve kurumların çalıştığını belirten Bayraktar, şöyle konuştu:

“Öncelikle bu trajik kazada arama kurtarma aşamasında birlikte olduğumuz kardeşlerimizin ailelerine sabır diliyorum. Acil şifalar diliyorum. Tüm milletimize acil şifalar diliyorum. Olayın ardından Birleşik Arap Emirlikleri’nden hızlı bir şekilde hareket ettik. Gece 02.00 sıralarında buradaydım ama olayın yaşandığı ilk andan itibaren bakanlığımız, ilgili kurumlar, maden işleri genel müdürlüğü ile konuyu an be an takip ettik. bakan yardımcılarımız ve bakanlıkta oluşturduğumuz kriz masası.Biraya, arkadaşlarımıza devredildi.Bizim için en önemli konu çalışan kardeşlerimizin bir an önce kurtarılmasıdır.Bu maden yıpranmış bir madendir. 2004 yılından bu yana işletme ruhsatı bulunmaktadır.Yabancı bir firmanın işletmeciliğinde faaliyetleri devam etmektedir.Bu çerçevede faaliyet gösteren, bu süreçte ilgili tüm izinleri ve 2021 yılında ek çevre izinlerini almış bir madendir. Özellikle madencilik yönetimi açısından kontroller çok yakından takip ediliyor. Son kontrol görevimiz 2023 yılıdır. Ağustos ayında yapılmıştır. Ağustos başında buraya bir heyet gönderdik. Yapılan kontrollerde dün meydana gelen maden kazasına ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmadı. Bu esnada neler olmuş olabileceği ve kazaya neyin sebep olduğu konusunda araştırmalarımız devam ediyor. İlgili müfettiş arkadaşlarımızı görevlendirdik. Onlar da çalışmalarına devam ediyor. Ama zamana ihtiyaç var. Konuyu derinlemesine incelemek ve kamuoyuna daha doğru bilgiler sunmak için zamana ihtiyacımız var. Çevresel etkilerle ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız bir açıklama yaptı. Tarım ve Orman Bakanlığımız, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz ve ilgili tüm kurumlar, basında da ifade edildiği üzere kaymanın çevresel etkilerinin yeraltı sularını veya barajları etkileyebileceği yönündeki endişeleri ortadan kaldırmak amacıyla sürekli ölçüm ve numuneler almaktadır. . Şu an için endişelenecek bir durum olmadığını paylaşmak isteriz. Biz bunu çok yakından takip ediyoruz. Şu anda ilk önceliğimiz vatandaşlarımızı oradan çıkarmak. Ama aynı zamanda kazanın meydana gelme nedenleri, kazanın temel nedeni nedir? İşletme yönetimiyle ilgili bir hata var mı? Her zaman firma yetkilileri ve ilgili arkadaşlarla çalışıyoruz. Ortaya çıktıkça sizlerle ve kamuoyuyla paylaşacağız. Milletimize bir kez daha geçmiş olsun diliyoruz.”

haber-kartal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu