Ekonomi

Enerji Bakanlığı’ndan Irak petrolüne ilişkin tazminat açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye ile Irak arasında Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde açılan davaya ilişkin tahkim davasını Irak’ın kazandığı haberinin ardından açıklama yaptı.

Bakanlık, davanın, Irak Merkezi Hükümeti ile Irak’ın anayasal bir birimi olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında uzun süredir devam eden petrol yönetimi hakkı anlaşmazlığından kaynaklandığını belirtti.

Açıklamada, Türkiye’nin Irak’ın birliğine ve toprak bütünlüğüne her zaman saygı gösterdiği, hem Irak’ın hem de bölgenin siyasi ve ekonomik istikrarı için çaba sarf ettiği kaydedildi.

Enerji Bakanlığı, Türkiye’nin bölgedeki tüm istikrarsızlıklara rağmen 1973 yılından bu yana Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı Sınır Sistemini çalışır durumda tutmak için milyarlarca dolar harcadığını ve küresel petrol piyasalarında istikrarın sağlanmasına gerekli katkıyı yaptığını bildirdi.

Açıklamada, söz konusu anlaşmazlığın dostane analizi için hem taraflar hem de ilgili ülkelerle yoğun bir diplomasi yürütüldüğü kaydedildi.

Bakanlık, davanın bu aşamasında hakem heyetinin Irak’ın beş talebinden dördünü reddettiğini ve ülkenin taleplerinin çoğunluğunu kabul ettiğini ve Irak’ın bu ihlaller nedeniyle Türkiye’ye tazminat ödemesine karar verildiğinin altını çizdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin uluslararası hukukun gereklerini yerine getirmeye ve ana taraflar arasındaki ihtilafın kalıcı çözümü için her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğu kaydedildi.

ferizliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu