Haber

Edirne’deki Balon Hangarı Restore Edilecek

Balkan Savaşları’nda kullanılan zeplinlerin bulunduğu Edirne’deki Balon Hangarı restore edilecek.

Osmanlı döneminde kentin savunması amacıyla oluşturulan ve çevresinde askeri burç, hastane, kışla gibi yapıların bulunduğu tarihi hangar, Milli Saraylar Başkanlığı tarafından yeniden canlandırılacak.

1912 yılında Balkan Savaşları sırasında düşman birliklerini gözlemek amacıyla inşa edilen hangardan havalanan zeplinler, istihbarat ve topçu birliklerine koordinatların iletilmesi görevi görüyordu.

Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar kullanılıp işlevini yitiren Kapıkule Sınır Kapısı yolu üzerindeki tarihi yapının restore edilmesi için çalışma yapılacak.

Edirne Valisi Yunus Sezer, binanın yeniden canlandırılacağını söyledi.

Kentin tarihi yapılarında değerli çalışmalara imza atıldığını belirten Sezer, “Yakınlarında bulunan Balon Hangarı ve Edirne Askeri Hastanesi Milli Saraylar Başkanlığı’na devredildi. Bu yıl orada hızlı çalışmalar yürütülecek. Kent kültürü ve turizmi açısından önemli bir yapı restore edilecek.” söz konusu.

“Dünyanın en eski savaş balonu hangarı”

Sanat ve Kültür Yönetimi Uzmanı Kutalmış Bayraktar, hangarın Türk havacılık tarihi açısından değerli bir yapı olduğunu söyledi.

Hangarla ilgili bilimsel çalışmalar yürüttüğünü belirten Bayraktar, “Bu yapı dünyanın en eski savaş balonu hangarıdır. Dünyada daha eski yıllarda yapılmış balon hangarları var ama hiçbiri doğrudan savaş için inşa edilmedi. Konumlandırma tamamen Balkan Savaşları’ndaki askeri manevralara yöneliktir.” dedi.

Bayraktar, binanın Balkan Savaşları sonrasında uçak hangarı olarak kullanıldığını, Türkiye’de ilk uzun menzilli uçuşun hangardan kalkan bir uçakla yapıldığını belirtti.

Binanın restorasyonunun şehir turizmine de katkı sağlayacağını anlatan Bayraktar, şöyle konuştu:

“Milli Saraylar Başkanlığımız çok güzel ve doğru bir kararla burayı koruma altına aldı. Cumhurbaşkanlığımızın koruma uygulaması, öngördüğümüz gibi tek bir yapı odaklı değil, tarihi çevreyle iç içe bir çalışma. Balon Hangarı ve çevresi bir bütün olarak düzenlenecek, Türk havacılık tarihi yaşatılacak, aynı zamanda “Türk havacılığı geleceğe güçlü bir şekilde ilerliyor. Tarihten geleceğe anlamlı bir eser olacak.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu