Haber

Deprem Ayrı Ayrı Molozları Öldürür

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen deprem sonucunda molozların altında hatıralar, bir numaralı kanserojen ASBEST yığını ise molozların arkasında kaldı. LÖSEV uyardı , “Deprem ben nasıl geliyorum dedi ve gelirse ne yazık ki Lösemi ve kanser aynı şekilde kapımızı çalacak.

Deprem Bölgesinde enkaz kaldırma çalışmalarının başlaması, moloz yığınlarının gelişigüzel alanlara boşaltılması, doğru ve uygun kuralların olmaması endişeleri de beraberinde getirmektedir. Kanserojen bir mineral olan ve üretim maliyetinin düşük olması nedeniyle sanayide geniş bir kullanım alanına sahip olan asbest son dönemde Türkiye’de de gündemimize girmiştir. İçinde 600 ton asbest bulunduğu iddia edilen Brezilya donanmasına ait uçak gemisi NAe Sao Paulo’nun söküm için Aliağa Limanı’na geleceği haberiyle geldi. Çevre Bakanlığı ile ilgili Onayladığı geminin gelişi kamuoyu baskısıyla iptal edildi. Ancak bölgedeki gemi dökümlerinin gerektiği gibi kontrol edilmediği ve denetlenmediği kamuoyunda tartışılırken, depremde moloz yığınının olası kanserojen tehlikesi endişe yarattı.

“Deprem gibi Kanser de aynı şekilde kapımızı çalacak.”

LÖSEV Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Üstün Ezer, 100 milyon ton molozun döküleceği yerin idaresi ile asbest ve kanserojen yükünün ölçülmesi gerektiğine işaret ederek, “Brezilya’ya karşı çıkanlar neden var? 6 ay önce asbest yüklü ve kanserojenlerle dolu ölüm gemisi, şimdi sessiz mi? Moloz dağları artık onları ilgilendirmiyor mu? Bölgelerinden uzak oldukları için mi yoksa heyecanlarını yitirdikleri için mi?” diye sordu. Erciyes Dağı büyüklüğünde bir moloz yığını oluşacağının öngörüldüğünü hatırlatan Dr. Ezer, “Tabii ki ülkemizde lösemi ve kanser hastalıklarının artmasını isteyenler; ilaç firmaları, özel kiralık hastaneler, insanları özne haline getiren ilaç araştırma/tüccarları… Kansere ‘DUR’ diyeceğiz ve özellikle çocuklarımızı koruyacağız. Bugün bu yazıya burun kıvıranların, susup yüz çevirenlerin, geçmişte deprem tehlikesini umursamayanlardan hiçbir farkı yok. Deprem, “Nasıl geliyorum ve gelseydi ne yazık ki Lösemi ve kanser de aynı şekilde kapımızı çalacak” dedi.

akciğer kanserine neden olur

Asbest maruziyetinin akciğer ve zar kanseri, gırtlak ve yumurtalık kanseri ile akciğerlerde toz birikmesi ve akciğer dokusunda hasar gibi ölümcül sonuçları olabilen hastalıkların nedeni olduğu tartışmasız bir şekilde ortaya konmuştur. Karşı karşıya kaldığımız riske karşı devlet politikası haline gelen bir yönetim anlayışının inşa edilemediği görülmektedir.

LÖSEV depremzedelerin yanında

LÖSEV ilk günden beri Lösemili çocuklar, yetişkin kanser hastaları ve ihtiyaç sahibi tüm çocukların yanında olmaya çalışıyor. Depremzedelerin bağışlarıyla inşa edilen LÖSANTE Hastanesi’nde 100’e yakın lösemi ve kanser hastası ücretsiz tedavi edilirken, çeşitli illerde 250’den fazla depremzede kanser hastası ve ailelerine konaklama hizmeti veriliyor. Depremden sağ kurtulan sadece 50 aile Ankara Lösemili Çocuk Köyü kalmak . Depremin ilk saatlerinden itibaren çalışanları, gönüllüleri, gençleri ve ailelerinin desteğiyle hazırlanan acil ihtiyaç paketleri 10 adet Uygunluk Tırı ile bölgeye sevk edilirken, yakınlarının evlerinde yaşayan aileler ziyaret edilerek ihtiyaçları gideriliyor. teslim edilmiş. LÖSEV, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesi içinde yer almaktadır. Sevgi ve Umut Evleri’nde de yardımlarını ulaştırmaya devam ediyor.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

catalcahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Bağlum Evden Eve Nakliyat
televizyon tamircisi en yakın
Başa dön tuşu