Haber

Afrika sıcağında 60 derece sıcaklıkta Silifke’de muz hasadı yapıldı.

Muz, Türkiye’nin yaş meyve sebze üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde, Afrika sıcaklığında 60 dereceye ulaşan sıcaklıklardaki serada hasat edildi.

Son meteoroloji verilerine göre Türkiye’de son dönemde sıcaklıklar normallerin 6-7 derece üzerinde seyrederken, Afrika sıcaklarıyla birlikte bu oran 6-10 derece daha yükselecek. Ayrıca yer yer sıcaklık rekorları kırılacak. Afrika’dan gelecek sıcak hava kütlesinin etkisinde kalacak şehirlerin ortasında yer alan Silifke’de 60 derecede muz hasadı yapıldı.

İlçede 5 bin dekarlık alanda hasat edilen muzdan 40 bin ton eser elde edilmesi bekleniyor. Örtü altı domateslerine alternatif olarak 10 yıl önce üretilmeye başlanan muz, kilogramı 14 liradan tarlada alıcı buluyor. Seralardan toplanan muzlar, özel muz işleme tesislerinde belli aşamalardan geçtikten sonra paketlenip iç pazara sunuluyor.

Silifke bölgesinde yılda yaklaşık 5 bin dekar muz üretildiğini belirten tüccar Aydın Baydar, “Silifke’de ortalama 40 bin ton ürün üretiliyor. 1 dönüm seradan ortalama 7-8 ton ürün üretiyoruz. Şu anda kilogram tarlasında muz 14 liraya alıcı buluyor.”

Muz hasadının normalde eylül ayında başlayıp aralık ayında bittiğini söyleyen üretici Halil Seno, “Afrika sıcaklıklarında serada 60 dereceye varan sıcaklıklarda hasat yapıyoruz. Üretim sıcak havalara aldırış etmiyor. Sabah erkenden seraya girip öğlene kadar hasat yapıyoruz. Silifke’de 12 ay aralıksız muz hasadı yapılıyor. Her ay hasat edebileceğimiz şekilde muz üretiyoruz.” – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu